marynata na zimę bez ogórków

konserwuj marynatę, aby cieszyć się ulubionym daniem zimą! Doskonały preparat na zimę, który pozwala nie tylko przygotować pyszną i satysfakcjonującą zupę w ciągu kilku minut, ale może służyć jako niezależna przekąska. Przygotowanie pomoże, jeśli chcesz szybko nakarmić rodzinę po dniu pracy lub jeśli musisz wyjechać na kilka dni, zostawiając męża i dzieci w domu:) ogólnie polecam!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
72 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Moczyć jęczmień w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
2. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zanurz na minutę we wrzącej wodzie, a następnie usuń skórki. Pomidory obrane ze skórki zmiel blenderem w puree.
3. Obierz cebulę, pokrój w duże kostki.
4. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.
5. Usuń łodygi i nasiona z papryki, pokrój w kostkę.
6. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę . Młoda cukinia nie musi być czyszczona.
7. Umieść duży garnek na dużym ogniu. Gdy trochę się rozgrzeje, wlej do niego olej roślinny.
8. Włóż cebulę do rondla, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
9. Dodaj marchewki do garnka, wymieszaj. Dusić jeszcze tyle czasu.
10. Włóż paprykę, cukinię, jęczmień perłowy, przecier pomidorowy, sól, cukier do rondla. Wszystko wymieszaj i przykryj garnek pokrywką.
11. Gotuj marynatę na małym ogniu przez 15 minut. Wlej ocet, wymieszaj, ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut.
12. Umieść gotującą się marynatę w sterylnych słoikach, zwiń sterylnymi metalowymi pokrywkami. Zawiń, aż całkowicie ostygnie.

marynata na zimę jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy