skład / składniki
metoda gotowania
1. Moczyć jęczmień w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
2. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zanurz na minutę we wrzącej wodzie, a następnie usuń skórki. Pomidory obrane ze skórki zmiel blenderem w puree.
3. Obierz cebulę, pokrój w duże kostki.
4. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.
5. Usuń łodygi i nasiona z papryki, pokrój w kostkę.
6. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę . Młoda cukinia nie musi być czyszczona.
7. Umieść duży garnek na dużym ogniu. Gdy trochę się rozgrzeje, wlej do niego olej roślinny.
8. Włóż cebulę do rondla, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
9. Dodaj marchewki do garnka, wymieszaj. Dusić jeszcze tyle czasu.
10. Włóż paprykę, cukinię, jęczmień perłowy, przecier pomidorowy, sól, cukier do rondla. Wszystko wymieszaj i przykryj garnek pokrywką.
11. Gotuj marynatę na małym ogniu przez 15 minut. Wlej ocet, wymieszaj, ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut.
12. Umieść gotującą się marynatę w sterylnych słoikach, zwiń sterylnymi metalowymi pokrywkami. Zawiń, aż całkowicie ostygnie.
marynata na zimę jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g