keczup palce lizać na zimę z pomidorów

wspaniały stary przepis na radziecki keczup. W wyniku gotowania keczupu zgodnie z proponowaną recepturą uzyskuje się jasny, delikatny i bardzo aromatyczny sos pomidorowy, który chcesz jeść ze wszystkim, mimo że nie ma w nim żadnych wzmacniaczy smaku - tylko naturalne produkty!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować keczup zgodnie z proponowanym przepisem, weź świeże dojrzałe pomidory (lepiej jest wziąć mięsiste odmiany, będą musiały mniej gotować, mam odmianę zwaną w supermarkecie & quot; solenie pomidorów & quot;), będziesz potrzebować cebuli z warzyw, czosnek można umieścić do woli - w tym przypadku nie powinien przeważać, ale pozostać w cieniu, całkowicie niewidoczny,

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dlatego w ogóle nie można go umieścić, w pożądanym przepisie nie ma czosnku, ale jeśli dodasz jeden ząbek do całej masy, nie zepsuje to obrazu. Pomidory dobrze opłucz pod kranem i pamiętaj o osuszeniu, pozwól wodzie całkowicie spłynąć i wyschnąć lub osusz je ręcznikiem. Następnie posiekaj pomidory i umieść na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj podobnie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, jeśli bez niej nie wyobrażasz sobie keczupu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż masę do ognia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W nowoczesnej wersji gotowaną masę pomidorową można po prostu przebić blenderem zanurzeniowym, co zrobiłem - jest to łatwiejsze i szybsze. W radzieckim przepisie masę trzeba było przetrzeć przez sito - ale wynik był tego wart: keczup okazał się nie tylko pachnący, ale także bardzo delikatny w konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna jest kolejna na wpół zapomniana operacja - wszystkie przyprawy, z których najważniejsze to nasiona selera (możesz się bez niego obejść ,ale jeśli masz nasiona selera, włóż je bez wahania - smak okaże się doskonały!), więc umieść wszystkie przyprawy w woreczku z gazy, mocno zawiąż nitką i włóż do wrzącego sosu. Gotuj razem z przyprawami przez 20-30 minut, aby miały czas na nadanie smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie złap i wyrzuć torebkę, a wrzący keczup wlej do sterylnych słoików i natychmiast zwiń, wyślij "pod futro". W tym przypadku słoiki musiały być gotowane razem z pokrywkami ze względu na ogólną konstrukcję.

keczup z tego przepisu robię bardzo dawno temu, przepis pojawił się jeszcze przed pierestrojką i mocno zdobył swoje miejsce w menu wszystkich, którzy go próbowali.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy