skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować keczup zgodnie z proponowanym przepisem, weź świeże dojrzałe pomidory (lepiej jest wziąć mięsiste odmiany, będą musiały mniej gotować, mam odmianę zwaną w supermarkecie & quot; solenie pomidorów & quot;), będziesz potrzebować cebuli z warzyw, czosnek można umieścić do woli - w tym przypadku nie powinien przeważać, ale pozostać w cieniu, całkowicie niewidoczny,
Krok 2:
Dlatego w ogóle nie można go umieścić, w pożądanym przepisie nie ma czosnku, ale jeśli dodasz jeden ząbek do całej masy, nie zepsuje to obrazu. Pomidory dobrze opłucz pod kranem i pamiętaj o osuszeniu, pozwól wodzie całkowicie spłynąć i wyschnąć lub osusz je ręcznikiem. Następnie posiekaj pomidory i umieść na patelni.
Krok 3:
Dodaj podobnie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, jeśli bez niej nie wyobrażasz sobie keczupu.
Krok 4:
Włóż masę do ognia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Krok 5:
W nowoczesnej wersji gotowaną masę pomidorową można po prostu przebić blenderem zanurzeniowym, co zrobiłem - jest to łatwiejsze i szybsze. W radzieckim przepisie masę trzeba było przetrzeć przez sito - ale wynik był tego wart: keczup okazał się nie tylko pachnący, ale także bardzo delikatny w konsystencji.
Krok 6:
Następna jest kolejna na wpół zapomniana operacja - wszystkie przyprawy, z których najważniejsze to nasiona selera (możesz się bez niego obejść ,ale jeśli masz nasiona selera, włóż je bez wahania - smak okaże się doskonały!), więc umieść wszystkie przyprawy w woreczku z gazy, mocno zawiąż nitką i włóż do wrzącego sosu. Gotuj razem z przyprawami przez 20-30 minut, aby miały czas na nadanie smaku.
Krok 7:
Następnie złap i wyrzuć torebkę, a wrzący keczup wlej do sterylnych słoików i natychmiast zwiń, wyślij "pod futro". W tym przypadku słoiki musiały być gotowane razem z pokrywkami ze względu na ogólną konstrukcję.
keczup z tego przepisu robię bardzo dawno temu, przepis pojawił się jeszcze przed pierestrojką i mocno zdobył swoje miejsce w menu wszystkich, którzy go próbowali.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g