dżem jabłkowy pięć minut

te same, przezroczyste kliny jabłkowe, o których wszyscy mówią. Niestety Nazwa pięciominutowa wcale nie oznacza, że dżem będzie gotowy za pięć minut :) chodzi o to, że ten dżem gotuje się tylko przez pięć minut! Aby nadać nutom karmelu, gotuje się go dwa, a nawet trzy razy. Ale po pierwsze!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 60 g
243 kcal
IG: 7 / 2 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jabłka słodko-kwaśnej odmiany pod bieżącą wodą. Nie próbuj usuwać strąka nasiennego, przecinając jabłka na pół! Po prostu odetnij miąższ z czterech stron, w ogóle nie dotykając ogryzka. Tak, więc więcej miazgi zostanie zmarnowane, ale gotowanie jabłek zajmie kilka razy mniej czasu! Jest to szczególnie ważne w przypadku dużej objętości półfabrykatów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka są tradycyjnie krojone w dużą kostkę lub cienkie plasterki. Wydaje mi się, że w drugim przypadku dżem wygląda korzystniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zważ już obrane i pokrojone jabłka. Jest to konieczne, aby dokładnie przestrzegać przepisu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Więc proporcja jabłka-cukier w tym przepisie wynosi 1: 1.5. Mam 500 g jabłek, więc potrzebuję 1,5 razy więcej cukru-około 750 g.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo delikatnie wymieszaj jabłka z cukrem, uważając, aby nie uszkodzić integralności płytek. Przykryj miskę i wstaw na noc do lodówki. W tym czasie jabłka dadzą dużo soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jabłka wraz z sokiem do odpowiedniej wielkości rondla. Mam wiadro ze stali nierdzewnej. I zagotuj dżem na minimalnym ogniu. Od czasu do czasu mieszając, aby jabłka nie przykleiły się do dna. Po ugotowaniu gotuj dżem przez pięć minut. Następnie zdejmij z ognia i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po schłodzeniu w dżemie dodaj cukier waniliowy i ponownie zagotuj na małym ogniu. Czas gotowania po ugotowaniu to te same pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dżem, jeszcze gorący, układa się w czystych słoikach, schładza i przechowuje w lodówce. Nie próbowałem przechowywać takiego dżemu przez ponad dwa lub trzy tygodnie. W przypadku długotrwałego przechowywania istnieje konserwacja.

to najbardziej przytulny i piękny dżem jabłkowy, jaki znam. Po prostu oddaje urok rustykalnego zaplecza. Takie skojarzenia mam z tym dżemem.
oszałamiający smak jabłkowo-waniliowo-karmelowy utrzymuje się przez cały słoik. A do smaku dżem jest słodko-kwaśny, z niewielką przewagą w kierunku słodyczy. Ale nadal będzie zależeć od samych jabłek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy