skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jabłka słodko-kwaśnej odmiany pod bieżącą wodą. Nie próbuj usuwać strąka nasiennego, przecinając jabłka na pół! Po prostu odetnij miąższ z czterech stron, w ogóle nie dotykając ogryzka. Tak, więc więcej miazgi zostanie zmarnowane, ale gotowanie jabłek zajmie kilka razy mniej czasu! Jest to szczególnie ważne w przypadku dużej objętości półfabrykatów.
Krok 2:
Jabłka są tradycyjnie krojone w dużą kostkę lub cienkie plasterki. Wydaje mi się, że w drugim przypadku dżem wygląda korzystniej.
Krok 3:
Zważ już obrane i pokrojone jabłka. Jest to konieczne, aby dokładnie przestrzegać przepisu.
Krok 4:
Więc proporcja jabłka-cukier w tym przepisie wynosi 1: 1.5. Mam 500 g jabłek, więc potrzebuję 1,5 razy więcej cukru-około 750 g.
Krok 5:
Bardzo delikatnie wymieszaj jabłka z cukrem, uważając, aby nie uszkodzić integralności płytek. Przykryj miskę i wstaw na noc do lodówki. W tym czasie jabłka dadzą dużo soku.
Krok 6:
Wlej jabłka wraz z sokiem do odpowiedniej wielkości rondla. Mam wiadro ze stali nierdzewnej. I zagotuj dżem na minimalnym ogniu. Od czasu do czasu mieszając, aby jabłka nie przykleiły się do dna. Po ugotowaniu gotuj dżem przez pięć minut. Następnie zdejmij z ognia i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Po schłodzeniu w dżemie dodaj cukier waniliowy i ponownie zagotuj na małym ogniu. Czas gotowania po ugotowaniu to te same pięć minut.
Krok 8:
Następnie dżem, jeszcze gorący, układa się w czystych słoikach, schładza i przechowuje w lodówce. Nie próbowałem przechowywać takiego dżemu przez ponad dwa lub trzy tygodnie. W przypadku długotrwałego przechowywania istnieje konserwacja.
to najbardziej przytulny i piękny dżem jabłkowy, jaki znam. Po prostu oddaje urok rustykalnego zaplecza. Takie skojarzenia mam z tym dżemem.
oszałamiający smak jabłkowo-waniliowo-karmelowy utrzymuje się przez cały słoik. A do smaku dżem jest słodko-kwaśny, z niewielką przewagą w kierunku słodyczy. Ale nadal będzie zależeć od samych jabłek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g