skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Taki zbiór najlepiej wykonać w sezonie zbiorów, kiedy warzywa są dostępne i tanie. Najdłuższym w procesie przygotowywania tej sałatki warzywnej jest przygotowanie fasoli. Najbardziej poprawne jest namoczenie suchej fasoli dzień wcześniej w nocy, to wystarczy, aby fasola dobrze spuchła. Rano pozostanie spłukać fasolę i gotować przez pół godziny, aż będzie gotowa. Fasola powinna być miękka, ale nie gotować.
umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w kostkę lub paski. Bakłażany myjemy i kroimy w kostkę. Jeśli bakłażan zawiera gorzki smak, można go trzymać przez chwilę w osolonej wodzie (wystarczy pół godziny, a następnie wycisnąć wodę z warzyw). Umyj marchewki i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni. Umyj pomidory, obierz czosnek i przepuść je razem przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem na puree. Pomidory z czosnkiem wkładamy do emaliowanej patelni, podpalamy, gotujemy, dodajemy cukier, sól, olej roślinny. Gotuj masę przez 10 minut. Następnie dodaj marchewkę, paprykę, bakłażana, cebulę. Musisz dodać warzywa w tej kolejności, ponieważ wydzielą sok niezbędny do dalszego przygotowania przedmiotu obrabianego. Gotuj warzywa przez pół godziny. Wysyłamy fasolę do rondla z warzywami, gotujemy je razem przez 20 minut. Wlej ocet stołowy, zagotuj mieszaninę, wyłącz ogień.
układamy obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach. Natychmiast zamykamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia pod kocem i przechowujemy w chłodnej spiżarni. Sałatka na zimę jest gotowa. Bakłażany zawarte w sałatce są bogate w błonnik, białka, żelazo, pierwiastki śladowe niezbędne dla organizmu, witaminy. Fasola jest również bogata w białka, które zastępują mięso pod względem odżywczym, dzięki czemu zbiór jest bardziej sycący i pożywny. Pozostałe warzywa sprawiają, że smak sałatki jest jaśniejszy i bogatszy, dodaje smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g



