fasola z bakłażanem na sałatkę zimową

ARCYDZIEŁO BAKŁAŻANA I FASOLI! świetna przekąska na zimę! Fasola z bakłażanem to popularna sałatka warzywna, którą można łatwo przygotować na przyszłość, a zimą takie przygotowanie pomoże we właściwym czasie, gdy nie ma czasu na przygotowanie złożonych potraw lub nie ma pod ręką niezbędnych warzyw.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 68 % 13 g
92 kcal
IG: 77 / 0 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Przygotuj składniki. Taki zbiór najlepiej wykonać w sezonie zbiorów, kiedy warzywa są dostępne i tanie. Najdłuższym w procesie przygotowywania tej sałatki warzywnej jest przygotowanie fasoli. Najbardziej poprawne jest namoczenie suchej fasoli dzień wcześniej w nocy, to wystarczy, aby fasola dobrze spuchła. Rano pozostanie spłukać fasolę i gotować przez pół godziny, aż będzie gotowa. Fasola powinna być miękka, ale nie gotować.
umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w kostkę lub paski. Bakłażany myjemy i kroimy w kostkę. Jeśli bakłażan zawiera gorzki smak, można go trzymać przez chwilę w osolonej wodzie (wystarczy pół godziny, a następnie wycisnąć wodę z warzyw). Umyj marchewki i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni. Umyj pomidory, obierz czosnek i przepuść je razem przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem na puree. Pomidory z czosnkiem wkładamy do emaliowanej patelni, podpalamy, gotujemy, dodajemy cukier, sól, olej roślinny. Gotuj masę przez 10 minut. Następnie dodaj marchewkę, paprykę, bakłażana, cebulę. Musisz dodać warzywa w tej kolejności, ponieważ wydzielą sok niezbędny do dalszego przygotowania przedmiotu obrabianego. Gotuj warzywa przez pół godziny. Wysyłamy fasolę do rondla z warzywami, gotujemy je razem przez 20 minut. Wlej ocet stołowy, zagotuj mieszaninę, wyłącz ogień.
układamy obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach. Natychmiast zamykamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia pod kocem i przechowujemy w chłodnej spiżarni. Sałatka na zimę jest gotowa. Bakłażany zawarte w sałatce są bogate w błonnik, białka, żelazo, pierwiastki śladowe niezbędne dla organizmu, witaminy. Fasola jest również bogata w białka, które zastępują mięso pod względem odżywczym, dzięki czemu zbiór jest bardziej sycący i pożywny. Pozostałe warzywa sprawiają, że smak sałatki jest jaśniejszy i bogatszy, dodaje smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy