cukinia ze śliwką wiśniową jako ananasy na zimę

Oryginalny przysmak! Nie można odróżnić ananasów w puszkach! Używam tego przepisu od NIE pierwszego roku-okazuje się pyszny! Najważniejsze, aby nie mówić krewnym i gościom, że to cukinia, w przeciwnym razie mogą odmówić spróbowania. Ogólnie rzecz biorąc, nie zgadnij, że warzywo unosi się w słodkim syropie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
54 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Umyj i oczyść cukinię. Pokrój je w plastry o grubości takiej jak zwykle ananasy w puszkach-około 1 cm.

2. Wytnij środek pokrojonej cukinii, możesz to zrobić na przykład za pomocą szklanki, aby koła były równe.

3. Rozłóż cukinię w czystych słoikach (potrzebujesz około 5-6 słoików o pojemności 1 litra lub mniejszej liczby większych), dodaj śliwkę wiśniową.

4. Do każdego słoika włóż 2 goździki.

5. Przygotuj syrop: zagotuj wodę, dodaj cukier, mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj kwas cytrynowy i wymieszaj.

6. Napełnij słoiki cukinią i śliwką wiśniową gorącym syropem.

7. Wlej wodę do dużego rondla, połóż ręcznik na dnie, na którym połóż słoiki. Powinny być w wodzie na "ramionach". Doprowadzić do wrzenia i wysterylizować przez około 20 minut.

8. Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami, zawiń i ostudź do góry nogami.

przechowuj gotową cukinię ze śliwką wiśniową w chłodnym, ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy