skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj i oczyść cukinię. Pokrój je w plastry o grubości takiej jak zwykle ananasy w puszkach-około 1 cm.
2. Wytnij środek pokrojonej cukinii, możesz to zrobić na przykład za pomocą szklanki, aby koła były równe.
3. Rozłóż cukinię w czystych słoikach (potrzebujesz około 5-6 słoików o pojemności 1 litra lub mniejszej liczby większych), dodaj śliwkę wiśniową.
4. Do każdego słoika włóż 2 goździki.
5. Przygotuj syrop: zagotuj wodę, dodaj cukier, mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj kwas cytrynowy i wymieszaj.
6. Napełnij słoiki cukinią i śliwką wiśniową gorącym syropem.
7. Wlej wodę do dużego rondla, połóż ręcznik na dnie, na którym połóż słoiki. Powinny być w wodzie na "ramionach". Doprowadzić do wrzenia i wysterylizować przez około 20 minut.
8. Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami, zawiń i ostudź do góry nogami.
przechowuj gotową cukinię ze śliwką wiśniową w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g