sok z czerwonej porzeczki na zimę

Wypróbuj dobry sposób na utrzymanie witamin na zimę! Sok z czerwonej porzeczki na zimę według tego przepisu uzyskuje się piękny czerwony kolor i bogaty jagodowy smak. Z jego pomocą zimą możesz przygotować różne desery, dodać go do kompotu, aby uzyskać jasny letni smak lub po prostu pić.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
60 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić sok z czerwonej porzeczki, potrzebujesz przede wszystkim dojrzałych i soczystych jagód. Ponieważ czerwone porzeczki, ponieważ są bardzo małe, są dość trudne do obierania z gałązek, w tym przypadku możesz zaoszczędzić czas i wysiłek i używać jagód bezpośrednio z gałązkami.

najpierw należy je dokładnie spłukać pod bieżącą zimną wodą i wrzucić do durszlaka lub dużego sita, aby szkło woda. Następnie przenieś jagody do rondla bezpośrednio z gałązkami i lekko je zmiażdż, aby wyróżniał się sok porzeczkowy.

wlej czystą wodę do garnka i umieść na średnim ogniu. Zagotuj wodę w rondlu i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez około 10 minut.

odcedź powstałą mieszaninę przez sito, aby odłączyć gałązki porzeczki i ciasto, które pozostało po jagodach.

ponownie wlej powstały sok z czerwonej porzeczki do rondla i włóż cukier. Cukier można umieścić nieco więcej lub odwrotnie, nieco mniej, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.

na średnim ogniu zagotuj zawartość garnka, aby cukier całkowicie się rozpuścił. A potem zdejmij patelnię z ognia.

przygotuj pojemnik do zwijania soku. Możesz użyć szklanych słoików lub butelek, dla których jest to wygodniejsze.

pojemniki należy najpierw dobrze umyć detergentem i sodą oczyszczoną. Następnie wysterylizuj je na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki osobno w wodzie przez 5 minut.

wlej sok porzeczkowy do słoików lub butelek i szczelnie zamknij pokrywkami.

w tej formie sok należy przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu - piwnicy lub piwnicy, przez cały rok, a nawet dłużej.

otwierając sok z czerwonej porzeczki zimą, można go po prostu pić. Ugotuj z niego kompot, ugotuj pyszną domową galaretkę. Jeśli sok jest niesłodzony, możesz dodać do niego cukier przed użyciem. Jeśli jest zbyt słodki, możesz go rozcieńczyć wodą.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy