skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić sok z czerwonej porzeczki, potrzebujesz przede wszystkim dojrzałych i soczystych jagód. Ponieważ czerwone porzeczki, ponieważ są bardzo małe, są dość trudne do obierania z gałązek, w tym przypadku możesz zaoszczędzić czas i wysiłek i używać jagód bezpośrednio z gałązkami.
najpierw należy je dokładnie spłukać pod bieżącą zimną wodą i wrzucić do durszlaka lub dużego sita, aby szkło woda. Następnie przenieś jagody do rondla bezpośrednio z gałązkami i lekko je zmiażdż, aby wyróżniał się sok porzeczkowy.
wlej czystą wodę do garnka i umieść na średnim ogniu. Zagotuj wodę w rondlu i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez około 10 minut.
odcedź powstałą mieszaninę przez sito, aby odłączyć gałązki porzeczki i ciasto, które pozostało po jagodach.
ponownie wlej powstały sok z czerwonej porzeczki do rondla i włóż cukier. Cukier można umieścić nieco więcej lub odwrotnie, nieco mniej, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.
na średnim ogniu zagotuj zawartość garnka, aby cukier całkowicie się rozpuścił. A potem zdejmij patelnię z ognia.
przygotuj pojemnik do zwijania soku. Możesz użyć szklanych słoików lub butelek, dla których jest to wygodniejsze.
pojemniki należy najpierw dobrze umyć detergentem i sodą oczyszczoną. Następnie wysterylizuj je na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki osobno w wodzie przez 5 minut.
wlej sok porzeczkowy do słoików lub butelek i szczelnie zamknij pokrywkami.
w tej formie sok należy przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu - piwnicy lub piwnicy, przez cały rok, a nawet dłużej.
otwierając sok z czerwonej porzeczki zimą, można go po prostu pić. Ugotuj z niego kompot, ugotuj pyszną domową galaretkę. Jeśli sok jest niesłodzony, możesz dodać do niego cukier przed użyciem. Jeśli jest zbyt słodki, możesz go rozcieńczyć wodą.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g