skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby zrobić dżem, potrzebujesz tylko dwóch składników. To śliwki i cukier. Śliwki są dojrzałe, bez uszkodzeń. Usuń ogony z odpływów i dobrze spłucz je z brudu. Ilość cukru jest przybliżona. Skoncentruj się na słodyczy samych śliwek.
Krok 2:

Pokrój śliwki na dwie części i usuń z nich pestki. Możesz zostawić śliwki na połówki, możesz pokroić w plasterki lub kostki.
Krok 3:

Przenieś pokrojone śliwki do emaliowanej lub szklanej patelni. Nie używaj aluminium, aby dżem nie utleniał się z soku owocowego.
Krok 4:

Napełnij śliwki cukrem, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby śliwki wypuściły sok. Nie dodawaj całego cukru od razu. Przy pierwszym gotowaniu spróbujesz dżemu. Jeśli jest kwaśny, możesz dodać trochę więcej.
Krok 5:

Gdy śliwki wypuszczą sok, podpal garnek i zagotuj wszystko. Okresowo mieszaj dżem, aby się nie przypalił.
Krok 6:

Gdy dżem się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Śliwki gotują się bardzo szybko, a dżem staje się pięknym jasnym kolorem. Jeśli podczas gotowania utworzy się piana, należy ją usunąć łyżką.
Krok 7:

Sterylizuj słoiki przygotowane na dżem w wygodny dla Ciebie sposób. Sterylizować można w kuchence mikrofalowej lub nad garnkiem z wrzącą wodą. Wcześniej puszki należy dobrze umyć i wypłukać. Przykryj pokrywki wrzącą wodą. Wlej wrzący dżem do słoików i przykryj pokrywkami.
Krok 8:

Odwróć słoik z dżemem iw tej formie zawiń w koc i całkowicie ostudź. Po co owijać w koc? Po owinięciu dżem ostygnie bardzo powoli i stanie się grubszy.
Krok 9:

Schłodź słoiki w chłodnym miejscu do przechowywania.
Krok 10:

Zimą bardzo smaczne jest otwarcie słoika pachnącego dżemu i zapamiętanie ciepłych, letnich dni. Miłego owocowego poczęstunku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g





