dżem śliwkowy pięć minut

dżem śliwkowy o jasnym, pięknym kolorze. Taki dżem jest przygotowywany w najprostszy sposób. Zgodnie z takimi przepisami dobrze jest nauczyć się początkującego kucharza. Dżem okazuje się bardzo smaczny i umiarkowanie gęsty. Może być stosowany do kanapek, w owsiance lub w różnych ciastach. Lub po prostu z herbatą.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 43 g
176 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem, potrzebujesz tylko dwóch składników. To śliwki i cukier. Śliwki są dojrzałe, bez uszkodzeń. Usuń ogony z odpływów i dobrze spłucz je z brudu. Ilość cukru jest przybliżona. Skoncentruj się na słodyczy samych śliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój śliwki na dwie części i usuń z nich pestki. Możesz zostawić śliwki na połówki, możesz pokroić w plasterki lub kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś pokrojone śliwki do emaliowanej lub szklanej patelni. Nie używaj aluminium, aby dżem nie utleniał się z soku owocowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij śliwki cukrem, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby śliwki wypuściły sok. Nie dodawaj całego cukru od razu. Przy pierwszym gotowaniu spróbujesz dżemu. Jeśli jest kwaśny, możesz dodać trochę więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy śliwki wypuszczą sok, podpal garnek i zagotuj wszystko. Okresowo mieszaj dżem, aby się nie przypalił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy dżem się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Śliwki gotują się bardzo szybko, a dżem staje się pięknym jasnym kolorem. Jeśli podczas gotowania utworzy się piana, należy ją usunąć łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sterylizuj słoiki przygotowane na dżem w wygodny dla Ciebie sposób. Sterylizować można w kuchence mikrofalowej lub nad garnkiem z wrzącą wodą. Wcześniej puszki należy dobrze umyć i wypłukać. Przykryj pokrywki wrzącą wodą. Wlej wrzący dżem do słoików i przykryj pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoik z dżemem iw tej formie zawiń w koc i całkowicie ostudź. Po co owijać w koc? Po owinięciu dżem ostygnie bardzo powoli i stanie się grubszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodź słoiki w chłodnym miejscu do przechowywania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zimą bardzo smaczne jest otwarcie słoika pachnącego dżemu i zapamiętanie ciepłych, letnich dni. Miłego owocowego poczęstunku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy