skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić dżem, przygotuj niezbędne składniki. Wybierz dojrzałe, ale mocne gruszki, aby podczas gotowania nie gotowały się, ale pozostały w kawałkach. Weź całe owoce, bez uszkodzeń. Gruszki i cytrynę dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Jeśli same gruszki są słodkie,może być mniej cukru.
Krok 2:
Pokrój gruszki na 4 części i usuń z nich rdzeń. Jeśli skórka gruszek jest cienka i miękka, nie trzeba jej obierać. Pokrój gruszki w drobną kostkę lub kliny.
Krok 3:
Włóż pokrojone gruszki do rondla i przykryj cukrem. Odstaw na kilka godzin, aby gruszki wypuściły sok. Do tego nadają się naczynia szklane lub emaliowane. Nie używaj metalu ani aluminium, aby nie doszło do utleniania metalu. Nie ma potrzeby wylewania całego cukru na raz. Smak dżemu przy pierwszym gotowaniu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać go później.
Krok 4:
Z cytryny usuń ogony z obu stron, pokrój je na pół i pokrój w cienkie plasterki. Usuń wszystkie kości, które zostaną złapane. Nie musisz obierać Skórki.
Krok 5:
Gdy gruszki wypuszczą sok, podpal je i zagotuj.
Krok 6:
Dodaj plasterki cytryny na patelnię do gruszek, wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw dżem do ostygnięcia. Jest to konieczne, aby syrop został zaparzony, a same owoce nie zostały ugotowane.
Krok 7:
Następnie ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 4-5 minut.
Krok 8:
Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą. Włóż wrzący dżem do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami.
Krok 9:
Odwróć słoiki z dżemem do góry nogami, zawiń w koc i ostudź w tej formie. Po co owijać w koc? W tej formie dżem ostygnie znacznie wolniej i dotrze podczas procesu chłodzenia.
Krok 10:
Przechowuj gotowy dżem w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g