skład / składniki
metoda gotowania
z podanej liczby składników otrzymasz około 6 półlitrowych słoików kawioru. Waga cukinii jest brana pod uwagę bez skórki i nasion. Dlatego najpierw myjemy cukinię, obieramy, a następnie ważymy. Wtedy smak okaże się najbardziej zrównoważony, dokładnie taki, jaki powinien być. Jeśli cukinia jest młoda, a nasiona w nich są małe i delikatne, nie można ich usunąć, zależy to od jakości warzyw.
obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę i cukinię na kawałki, aby wygodnie było załadować ją do maszynki do mięsa. W razie potrzeby przepuszczamy warzywa przez maszynę do mięsa raz lub dwa razy. Jeśli zmielisz dwa razy, gotowy kawior okaże się delikatniejszy i lżejszy.
przenieś masę warzywną na patelnię z grubym dnem lub patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, olej roślinny i majonez. Używamy dowolnego oleju roślinnego, ale tylko bezwonnego, słonecznik lub kukurydza są odpowiednie dla promienia wszystkiego. Majonez powinien być tłusty, 67 procent to idealna opcja.
doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować, aż ciecz odparuje i stanie się gęsta przez godzinę. Dopraw solą, zmielonym czarnym pieprzem, dodaj liść laurowy i cukier. Przykryj pokrywką i gotuj przez około godzinę. Przede wszystkim skupiamy się na konsystencji, ciecz powinna odparować, a gotowy kawior okaże się gęsty, nie spływający z łyżki.
dobrze umyj słoiki do zamykania kawioru, sterylizuj w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Kładziemy świeżo przygotowany gorący kawior w słoikach, zwijamy pokrywki, owijamy kocem, aż całkowicie ostygnie. Nie należy odwracać pokrywek, kawior je zabrudzi, a okres przydatności do spożycia może się skrócić.
przechowuj gotowy kawior z cukinii z majonezem w chłodnym miejscu. Podajemy jako sałatkę, jako dodatek do głównego menu lub jako kanapkę z chlebem, idealną na szybką przekąskę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g