kawior z cukinii z majonezem przez maszynę do mięsa

świetne przygotowanie na zimę! Dodatek do wszelkich potraw! Kawior z cukinii z majonezem przez maszynę do mięsa okazuje się nie tylko smaczny, ale także bardzo delikatny. Majonez w kompozycji pozwala nie tylko poprawić konsystencję i urozmaicić smak, ale także działa jako dodatkowy środek konserwujący, wydłużając okres przydatności do spożycia.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 47 % 8 g
99 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

z podanej liczby składników otrzymasz około 6 półlitrowych słoików kawioru. Waga cukinii jest brana pod uwagę bez skórki i nasion. Dlatego najpierw myjemy cukinię, obieramy, a następnie ważymy. Wtedy smak okaże się najbardziej zrównoważony, dokładnie taki, jaki powinien być. Jeśli cukinia jest młoda, a nasiona w nich są małe i delikatne, nie można ich usunąć, zależy to od jakości warzyw.

obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę i cukinię na kawałki, aby wygodnie było załadować ją do maszynki do mięsa. W razie potrzeby przepuszczamy warzywa przez maszynę do mięsa raz lub dwa razy. Jeśli zmielisz dwa razy, gotowy kawior okaże się delikatniejszy i lżejszy.

przenieś masę warzywną na patelnię z grubym dnem lub patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, olej roślinny i majonez. Używamy dowolnego oleju roślinnego, ale tylko bezwonnego, słonecznik lub kukurydza są odpowiednie dla promienia wszystkiego. Majonez powinien być tłusty, 67 procent to idealna opcja.

doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować, aż ciecz odparuje i stanie się gęsta przez godzinę. Dopraw solą, zmielonym czarnym pieprzem, dodaj liść laurowy i cukier. Przykryj pokrywką i gotuj przez około godzinę. Przede wszystkim skupiamy się na konsystencji, ciecz powinna odparować, a gotowy kawior okaże się gęsty, nie spływający z łyżki.

dobrze umyj słoiki do zamykania kawioru, sterylizuj w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Kładziemy świeżo przygotowany gorący kawior w słoikach, zwijamy pokrywki, owijamy kocem, aż całkowicie ostygnie. Nie należy odwracać pokrywek, kawior je zabrudzi, a okres przydatności do spożycia może się skrócić.

przechowuj gotowy kawior z cukinii z majonezem w chłodnym miejscu. Podajemy jako sałatkę, jako dodatek do głównego menu lub jako kanapkę z chlebem, idealną na szybką przekąskę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy