skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić beznasienny dżem winogronowy? Możesz od razu wybrać odmianę bez pestek, ale jeśli tak się nie stało, to też nie jest przerażające. Weź winogrona z pestkami, cukier, wodę i kwas cytrynowy. Możesz wziąć dowolne zagęszczacze-agar-agar, pektyna, żelfiks.
Krok 2:
Dobrze opłucz Winogrona, oddziel je od gałązek i wysusz. W tym przepisie można użyć przejrzałych winogron, zgodnie z technologią gotowania nie będziemy potrzebować integralności jagód.
Krok 3:
Umieść winogrona w rondlu lub misce, aby ugotować dżem - miedziany, jak zwykle, emaliowany lub szklany - w nowoczesnej wersji, bardzo wygodny. Gotuj winogrona na małym ogniu, aż jagody całkowicie zmiękną. Nie zajmuje to dużo czasu - od momentu wrzenia przez 10-15 minut.
Krok 4:
Możesz gotować dżem z całymi jagodami-wtedy ty i twoi goście będziecie musieli stale wyjmować kości podczas jego spożywania, to, jak widzisz, nie jest zbyt wygodne. Dlatego znalazłem i zdradziłem ci inny sposób robienia dżemu winogronowego bez pestek, a mianowicie pozbycie się ich zwykłym sitem.
Krok 5:
Przetrzyj winogrona przez sito. W takim przypadku na sicie pozostaną nie tylko kości, ale także dość gęsta i szorstka skóra jagód.
Krok 6:
W razie potrzeby pozostałe ciasto można wykorzystać do przygotowania kompotu lub wina, można je podać drobiu, jeśli masz gospodarstwo (odbywa się to oczywiście w obszarach, w których winogrona są importowane, w miejscach, w których rosną, odpady są po prostu wyrzucane jako niepotrzebne ze względu na obfitość surowców).
Krok 7:
Sok winogronowy z miąższem, który mamy, doprowadzić do wrzenia i stopniowo wsypać do niego cukier. Cukier może potrzebować trochę więcej lub mniej - smakuj, słodycz dżemu zależy od rodzaju używanych winogron. Gdy cukier się rozpuści, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego - rozjaśni powstały produkt i doda niezbędnej kwasowości, jeśli dżem okaże się monotonnie słodki przy użyciu słodkich odmian winogron.
Krok 8:
Zagotuj dżem do pożądanej gęstości lub dodaj zagęszczacze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej gotowy dżem winogronowy bez pestek na gorąco do sterylnych słoików i szczelnie zamknij. W razie potrzeby możesz wysłać pod futro, ale w tym przypadku nie jest to konieczne. Możesz przechowywać taki dżem w warunkach pokojowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g