beznasienny dżem winogronowy na zimę

pyszny dżem winogronowy z prostym usunięciem pestek. Przepis jest interesujący - uzyskuje się pyszny dżem z usuniętymi kośćmi, które w tym przypadku nie powodują niedogodności podczas jedzenia. Ten dżem może traktować przyjaciół bez powodowania niedogodności.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
149 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić beznasienny dżem winogronowy? Możesz od razu wybrać odmianę bez pestek, ale jeśli tak się nie stało, to też nie jest przerażające. Weź winogrona z pestkami, cukier, wodę i kwas cytrynowy. Możesz wziąć dowolne zagęszczacze-agar-agar, pektyna, żelfiks.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz Winogrona, oddziel je od gałązek i wysusz. W tym przepisie można użyć przejrzałych winogron, zgodnie z technologią gotowania nie będziemy potrzebować integralności jagód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść winogrona w rondlu lub misce, aby ugotować dżem - miedziany, jak zwykle, emaliowany lub szklany - w nowoczesnej wersji, bardzo wygodny. Gotuj winogrona na małym ogniu, aż jagody całkowicie zmiękną. Nie zajmuje to dużo czasu - od momentu wrzenia przez 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Możesz gotować dżem z całymi jagodami-wtedy ty i twoi goście będziecie musieli stale wyjmować kości podczas jego spożywania, to, jak widzisz, nie jest zbyt wygodne. Dlatego znalazłem i zdradziłem ci inny sposób robienia dżemu winogronowego bez pestek, a mianowicie pozbycie się ich zwykłym sitem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przetrzyj winogrona przez sito. W takim przypadku na sicie pozostaną nie tylko kości, ale także dość gęsta i szorstka skóra jagód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby pozostałe ciasto można wykorzystać do przygotowania kompotu lub wina, można je podać drobiu, jeśli masz gospodarstwo (odbywa się to oczywiście w obszarach, w których winogrona są importowane, w miejscach, w których rosną, odpady są po prostu wyrzucane jako niepotrzebne ze względu na obfitość surowców).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sok winogronowy z miąższem, który mamy, doprowadzić do wrzenia i stopniowo wsypać do niego cukier. Cukier może potrzebować trochę więcej lub mniej - smakuj, słodycz dżemu zależy od rodzaju używanych winogron. Gdy cukier się rozpuści, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego - rozjaśni powstały produkt i doda niezbędnej kwasowości, jeśli dżem okaże się monotonnie słodki przy użyciu słodkich odmian winogron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj dżem do pożądanej gęstości lub dodaj zagęszczacze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej gotowy dżem winogronowy bez pestek na gorąco do sterylnych słoików i szczelnie zamknij. W razie potrzeby możesz wysłać pod futro, ale w tym przypadku nie jest to konieczne. Możesz przechowywać taki dżem w warunkach pokojowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy