śliwka we własnym soku na zimę

Przygotuj śliwkę na zimę - będzie pyszny deser lub nadzienie do ciast. Jest to przepis na najzdrowszą i najbardziej witaminową śliwkę, ponieważ oprócz niej nic nie jest wymagane do gotowania. Tylko trochę wysiłku;) a zimą na stole będziesz miał bardzo smaczny przysmak. Ponadto takie śliwki mogą być używane jako nadzienie do różnych ciast.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Umyj śliwki, rozłóż je na szmatce i poczekaj, aż całkowicie wyschną.

2. Podczas suszenia śliwek sterylizuj słoiki i pokrywki. Do takiej liczby odpływów potrzebujesz trzech słoików o pojemności 1 litra lub sześciu pół litra.

3. Usuń nasiona ze śliwek. Złóż owoce szczelnie w słoikach.

4. Wlej wodę do dużego rondla, połóż ręcznik na dnie.

5. Połóż słoiki ze śliwkami na ręczniku (powinny być na wieszakach w wodzie), przykryj je pokrywkami.

6. Umieść patelnię na kuchence. Po ugotowaniu trzymaj słoiki ze śliwkami w wodzie przez 15 minut.

7. Wyjmij słoiki z wody, zwiń sterylnymi pokrywkami, odwróć do góry nogami i owiń kocem, aż całkowicie ostygnie. Objętość śliwki w słoiku zmniejszy się - tak powinno być.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g

Podobne przepisy