śliwka we własnym soku na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj śliwki, rozłóż je na szmatce i poczekaj, aż całkowicie wyschną.
2. Podczas suszenia śliwek sterylizuj słoiki i pokrywki. Do takiej liczby odpływów potrzebujesz trzech słoików o pojemności 1 litra lub sześciu pół litra.
3. Usuń nasiona ze śliwek. Złóż owoce szczelnie w słoikach.
4. Wlej wodę do dużego rondla, połóż ręcznik na dnie.
5. Połóż słoiki ze śliwkami na ręczniku (powinny być na wieszakach w wodzie), przykryj je pokrywkami.
6. Umieść patelnię na kuchence. Po ugotowaniu trzymaj słoiki ze śliwkami w wodzie przez 15 minut.
7. Wyjmij słoiki z wody, zwiń sterylnymi pokrywkami, odwróć do góry nogami i owiń kocem, aż całkowicie ostygnie. Objętość śliwki w słoiku zmniejszy się - tak powinno być.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g