skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok gruszkowy na zimę? Przygotuj jedzenie. Weź jędrne i soczyste gruszki. Powinny być wystarczająco dojrzałe, aby sok był smaczny i słodki. Umyj je dokładnie i wytrzyj ręcznikiem.
Krok 2:
Pokrój gruszki na ćwiartki i usuń rdzeń i zepsute miejsca.
Krok 3:
Przełóż gruszki przez maszynę do mięsa. Możesz to zrobić zarówno na urządzeniu ręcznym, jak i elektrycznym. Na powstałą masę zastąp głęboką miskę.
Krok 4:
Odcedź powstałą mieszaninę soku i miazgi przez gazę. Jeśli chcesz jaśniejszy sok-złóż go na kilka warstw, z miąższem-wystarczy jedna cienka warstwa. Następnie zbierz gazę w pęczek i dobrze wyciśnij pozostały sok. Jeden kilogram gruszek zwykle daje około pół litra soku. Nie wyrzucaj powstałego ciasta, jest na to wiele ciekawych przepisów.
Krok 5:
Wlej powstały sok do rondla i zagotuj na małym ogniu. Gotuj sok przez 15 minut. Piankę, która się pojawi, usuń łyżką. Możesz dodać trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ sok z gruszek sam w sobie jest dość słodki. Wlej gorący sok do wysterylizowanych słoików i przykryj wysterylizowaną pokrywką. Zawiń słoiki w coś ciepłego i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
z jakiegoś powodu gruszki nie są zasłużenie odsuwane na bok pod względem korzyści po jabłkach. Chociaż mają wiele przydatnych i cennych rzeczy i są znacznie słodsze niż pierwsze. W końcu gruszki zawierają takie witaminy jak A, B1, B2, E, P, PP, C. pierwiastki śladowe: żelazo, molibden, cynk, kobalt, jod, fluor, mangan, miedź, wanad, Bor, krzem, rubid, nikiel, magnez, chlor, wapń, siarka, sód, fosfor, potas. Zawiera również kwas foliowy, który przepisuję kobietom w ciąży i dzieciom. Ale możesz po prostu spożywać naturalny sok gruszkowy dziennie, co najmniej jedną szklankę dziennie.
i co zaskakujące gruszka jest Bezpieczna w cukrzycy, chociaż jest bardzo słodka, ale zawiera dużo fruktozy, która nie wymaga produkcji insuliny.
również sok gruszkowy przyspieszy metabolizm, pomoże wypłukać toksyny i metale ciężkie z organizmu. I wzmocni układ odpornościowy, doda siły i dobrego nastroju. Pomoże oczyścić nerki, a nawet pomoże poradzić sobie z usuwaniem nadmiaru wody i soli. Wynika to z wysokiej zawartości potasu w gruszkach.
ale oczywiście nie powinieneś spożywać soku gruszkowego na pusty żołądek dla tych, którzy mają jakieś choroby przewodu pokarmowego, takie jak wrzody.
więc nie wątp w ogromne zalety soku z gruszek i pamiętaj, aby przygotować kilka butelek na zimę, aby rozpieszczać i leczyć siebie i bliskich.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g