skład / składniki
metoda gotowania
być może teraz rzucają mnie zgniłymi pomidorami, ponieważ marchewki są zawsze w sprzedaży, a sok z nich można zrobić w dowolnym momencie. Świeży sok jest zdrowszy. Ale zdarza się, że nie ma marchewki ani sokowirówki. Dlatego czasami hostessy zbierają sok z marchwi na zimę.
ponieważ nie jest to jedzenie, ale produkt osobliwy pod względem przechowywania, musisz podejść do tego ostrożnie, biorąc pod uwagę cechy tego, na pierwszy rzut oka, prostego przepisu kulinarnego.
aby przygotować sok na zimę, bierzemy Młode i świeże, ale dojrzałe warzywa korzeniowe. Dokładnie umyj marchewki. Oczyścimy go, zmielimy i wyizolujemy sok za pomocą prasy, sokowirówki lub kombajnu. Uwaga-nie używaj metalowych naczyń! Pozwól sokowi usiąść, usuń go z osadu i odcedź przez 2-3 warstwy gazy.
wlej płyn do rondla, podgrzej sok do 80-85 / S. I natychmiast przenieś do przygotowanych butelek lub słoików. Jednocześnie należy pamiętać,że nie trzeba dodawać do ich krawędzi odpowiednio 3-3, 5 cm i puszek - 1,5 cm. Aby osiągnąć takie temperatury, dodaj sól do sterylizatora - 400 g na 1 litr wody. Wzmocnij dodatkowo korki i pokrywy za pomocą zszywek, aby nie zostały zerwane podczas sterylizacji.
podawaj sok z marchwi dzieciom i dorosłym, zwłaszcza tym, którzy mają choroby nerek, wątroby i układu sercowo-naczyniowego. Pije się go Zwykle lub z cukrem,
albo z miodem, albo z sokiem z cytryny. A po zmieszaniu z sokiem jabłkowym otrzymasz podwójną przyjemność i korzyści.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g