naleśniki z marchewką i suszonymi morelami

pyszne naleśniki w jasnym kolorze z pewnością zachwycą całą rodzinę! Naleśniki marchewkowe nie są kochane przez wszystkie dzieci, chociaż są przydatne dla wszystkich bez wyjątku. Ale jeśli ugotujesz to danie tak, jak oferuje ten przepis kulinarny kuchni rosyjskiej, każde dziecko zgodzi się go wypróbować – to przynajmniej. Przede wszystkim dlatego, że wraz z marchewką stosuje się tu suszone morele (należy je wybrać świeże, "mięsiste").
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 59 % 16 g
156 kcal
IG: 69 / 6 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej suszone morele ciepłą wodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieramy marchewki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić marchewki ze śmietaną

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj suszone morele

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj suszone morele

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj semolinę, cukier, sól, suszone morele do marchwi

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj żółtka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wynikowa masa

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz kotlet w białkach

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie w bułce tartej

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć z obu stron

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podajemy ze śmietaną

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Jeść czy nie jeść?))))

zaczynamy od namoczenia suszonych moreli w ciepłej wodzie (wcześniej należy je dokładnie umyć). Następnie obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Następnie pokrój suszone morele na kawałki, włóż je do wrzącej wody i gotuj, ale nie do całkowitego zmiękczenia. Faktem jest, że kawałki suszonych moreli w naleśnikach marchewkowych są bardzo smaczne i przyjemne do żucia. Dzieci lubią to bardziej. Jeśli gotujesz naleśniki dla bardzo małego dziecka, lepiej ugotuj suszone morele do miękkości. Wymieszaj śmietanę z marchewką i wyślij do duszenia na patelni z olejem roślinnym pod pokrywką. Wlej semolinę, cukier, sól do marchwi, dodaj kawałki suszonych moreli i żółtek. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Ubij schłodzone białka w mikserze. Teraz formujemy naleśniki z marchwi z masy marchewkowej, zanurzamy w białku, a następnie w krakersach. I smażyć z obu stron w oleju. Ten posiłek podawany jest ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy