skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wlej suszone morele ciepłą wodą
Krok 3:
Pocieramy marchewki
Krok 4:
Dusić marchewki ze śmietaną
Krok 5:
Posiekaj suszone morele
Krok 6:
Gotuj suszone morele
Krok 7:
Dodaj semolinę, cukier, sól, suszone morele do marchwi
Krok 8:
Dodaj żółtka
Krok 9:
Wynikowa masa
Krok 10:
Ubij białka
Krok 11:
Zanurz kotlet w białkach
Krok 12:
Następnie w bułce tartej
Krok 13:
Smażyć z obu stron
Krok 14:
Podajemy ze śmietaną
Krok 15:
Jeść czy nie jeść?))))
zaczynamy od namoczenia suszonych moreli w ciepłej wodzie (wcześniej należy je dokładnie umyć). Następnie obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Następnie pokrój suszone morele na kawałki, włóż je do wrzącej wody i gotuj, ale nie do całkowitego zmiękczenia. Faktem jest, że kawałki suszonych moreli w naleśnikach marchewkowych są bardzo smaczne i przyjemne do żucia. Dzieci lubią to bardziej. Jeśli gotujesz naleśniki dla bardzo małego dziecka, lepiej ugotuj suszone morele do miękkości. Wymieszaj śmietanę z marchewką i wyślij do duszenia na patelni z olejem roślinnym pod pokrywką. Wlej semolinę, cukier, sól do marchwi, dodaj kawałki suszonych moreli i żółtek. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Ubij schłodzone białka w mikserze. Teraz formujemy naleśniki z marchwi z masy marchewkowej, zanurzamy w białku, a następnie w krakersach. I smażyć z obu stron w oleju. Ten posiłek podawany jest ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g