delikatny tuńczyk i obfity makaron to pożywny lunch studencki! Pod koniec sierpnia nasza szefowa wydziału wysłała syna na pierwszy rok instytutu i bardzo martwiła się, co będzie jadł biedny student, który absolutnie nie wie, jak gotować. Wszystko jej wypadło z rąk, więc aby zoptymalizować pracę działu, ogłosiliśmy między sobą korporacyjny konkurs na najbardziej podstawowe Dania "Jedzenie dla studenta". Zeszyt z przepisami udał się do sąsiedniego miasta i według recenzji nie był w tych samych rękach. Jednym z przepisów był makaron z tuńczykiem.
Tuńczyk nie jest gorszy pod względem właściwości odżywczych od mięsa. Nie bez powodu Amerykanie cały czas to jedzą. Z tuńczyka można przygotować proste, satysfakcjonujące danie, które nie jest kosztowne pod względem czasu gotowania i inwestycji finansowych.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
28
%
5
g
tłuszcze
17
%
3
g
węglowodany
56
%
10
g
87
kcal
IG:
10
/
90
/
0
gotowanie krok po kroku
Czas gotowania:
30 min
PT30M
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
ugotuj makaron z pszenicy durum w osolonej wodzie, odcedź. Drobno posiekaj ząbki czosnku i smaż na oleju, dodaj pomidory na patelnię. Drobno posiekaj pomidory. Do smażenia wlać posiekaną natkę pietruszki, posolić do smaku i dusić sos przez 15 minut. Otwórz puszkę tuńczyka, rozgnieć widelcem i dodaj do sosu. Gotuj przez 5 minut.
połóż makaron na porcjowanych talerzach i polej powstałym sosem rybnym.
udekoruj zielenią i zacznij jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
Pomidory -
23
kcal/100g
Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany -
337
kcal/100g
Makaron, najwyższej jakości, nabiał -
309
kcal/100g
Makaron, najwyższej jakości, jajko -
342
kcal/100g