Rozkosz cytrusowa

niesamowicie pyszne słodycze! Spróbuj koniecznie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 73 g
291 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h
aby przygotować orientalny przysmak rozkoszy cytrusowej zgodnie z tym przepisem kulinarnym, musisz rozcieńczyć skrobię jedną szklanką zimnej wody i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Wlej szklankę wody do rondla i wlej tam cukier, ciągle mieszając, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Następnie zmniejszamy ogień, a gdy syrop cukrowy się zagotuje, stopniowo wlewamy roztwór skrobi, zmniejszamy ogień i dodajemy drobno startą skórkę pomarańczową lub cytrynową. Tę mieszaninę należy ciągle mieszać i gotować, aż nasza masa zgęstnieje. Gdy tylko rozkosz zacznie pozostawać w tyle za ścianami naczyń, wprowadź olej cytrusowy, ponownie dokładnie wymieszaj i rozłóż to wspaniałe jedzenie na blasze do pieczenia, po przykryciu go pergaminem. Lub możesz użyć małych kwadratowych foremek w naszym przypadku, delikatnie je wygładzić, miażdżąc powierzchnię, którą należy od czasu do czasu zanurzyć w wodzie łyżką. Następnie pozostaw rozkosz w foremkach na 4-5 godzin. Gotowy do spożycia deser kroimy na jeszcze mniejsze kwadraty, zwijamy w cukier puder i podajemy, pięknie układając w wazonie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy