Rozkosz cytrusowa
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować orientalny przysmak rozkoszy cytrusowej zgodnie z tym przepisem kulinarnym, musisz rozcieńczyć skrobię jedną szklanką zimnej wody i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Wlej szklankę wody do rondla i wlej tam cukier, ciągle mieszając, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Następnie zmniejszamy ogień, a gdy syrop cukrowy się zagotuje, stopniowo wlewamy roztwór skrobi, zmniejszamy ogień i dodajemy drobno startą skórkę pomarańczową lub cytrynową. Tę mieszaninę należy ciągle mieszać i gotować, aż nasza masa zgęstnieje. Gdy tylko rozkosz zacznie pozostawać w tyle za ścianami naczyń, wprowadź olej cytrusowy, ponownie dokładnie wymieszaj i rozłóż to wspaniałe jedzenie na blasze do pieczenia, po przykryciu go pergaminem. Lub możesz użyć małych kwadratowych foremek w naszym przypadku, delikatnie je wygładzić, miażdżąc powierzchnię, którą należy od czasu do czasu zanurzyć w wodzie łyżką. Następnie pozostaw rozkosz w foremkach na 4-5 godzin. Gotowy do spożycia deser kroimy na jeszcze mniejsze kwadraty, zwijamy w cukier puder i podajemy, pięknie układając w wazonie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g