mocny bulion mięsny
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
mama kupiła do tego tylko wołowinę. Gotowałem kilogram mięsa przez 3-4 godziny w 4 litrach wody. Czy to wszystko? Ale nie, mama dała mi wtedy jeszcze kilka sprytnych wskazówek.
na początku bulion kładzie się na dużym ogniu, przykryty pokrywką. Gdy zagotuje się trzy razy, zmniejsz ogień do minimum. Nie możesz dodać wody do bulionu, dlatego lepiej natychmiast wlać-ile w przepisie. Nie zapomnij umyć mięsa i posiekać kości i umieścić je w zimnej wodzie. Mięso było tłuste, a mama zdejmowała je łyżką. Rosół jest gotowy i widać to po gotowości mięsa-można go łatwo przekłuć widelcem, a Kości łatwo się od niego oddzielą.
Mama dodała następnie cebulę i marchewkę do bulionu. Nawiasem mówiąc, z marchewki zrobiła wtedy nadzienie do naleśników! Nigdy nie myślałem, że marchewka z bulionu może być tak słodkim nadzieniem! Cóż, położyła sól pod koniec gotowania. Następnie wyjmij mięso i warzywa z bulionu, odcedź bulion. Kiedy gotuję ten bulion, dodaję również różne korzenie i przyprawy. Ale wtedy ma inny, niezbyt słodki smak..
na początku bulion kładzie się na dużym ogniu, przykryty pokrywką. Gdy zagotuje się trzy razy, zmniejsz ogień do minimum. Nie możesz dodać wody do bulionu, dlatego lepiej natychmiast wlać-ile w przepisie. Nie zapomnij umyć mięsa i posiekać kości i umieścić je w zimnej wodzie. Mięso było tłuste, a mama zdejmowała je łyżką. Rosół jest gotowy i widać to po gotowości mięsa-można go łatwo przekłuć widelcem, a Kości łatwo się od niego oddzielą.
Mama dodała następnie cebulę i marchewkę do bulionu. Nawiasem mówiąc, z marchewki zrobiła wtedy nadzienie do naleśników! Nigdy nie myślałem, że marchewka z bulionu może być tak słodkim nadzieniem! Cóż, położyła sól pod koniec gotowania. Następnie wyjmij mięso i warzywa z bulionu, odcedź bulion. Kiedy gotuję ten bulion, dodaję również różne korzenie i przyprawy. Ale wtedy ma inny, niezbyt słodki smak..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g