mocny bulion wołowy

ten bulion z pewnością spodoba się całej twojej rodzinie! Pamiętam, jak moja mama przyniosła mi kiedyś rosół do szpitala. Nigdy więcej nie jadłam takiego pysznego! Bulion był jasnożółty i nie miał tłuszczu na powierzchni. Mama powiedziała, że to mocny bulion, to jedzenie polecił mi lekarz prowadzący. Przez długi czas wierzyła, że to rosół zawdzięczam wyzdrowieniu. Nie wątpię, że tak było i zapytałem ją-jak i z czego gotowała mocny bulion. Oto ten przepis kulinarny.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 4 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 17 % 1 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
mama kupiła do tego tylko wołowinę. Gotowałem kilogram mięsa przez 3-4 godziny w 4 litrach wody. Czy to wszystko? Ale nie, mama dała mi wtedy jeszcze kilka sprytnych wskazówek.

na początku bulion kładzie się na dużym ogniu, przykryty pokrywką. Gdy zagotuje się trzy razy, zmniejsz ogień do minimum. Nie możesz dodać wody do bulionu, dlatego lepiej natychmiast wlać-ile w przepisie. Nie zapomnij umyć mięsa i posiekać kości i umieścić je w zimnej wodzie. Mięso było tłuste, a mama zdejmowała je łyżką. Rosół jest gotowy i widać to po gotowości mięsa-można go łatwo przekłuć widelcem, a Kości łatwo się od niego oddzielą.

Mama dodała następnie cebulę i marchewkę do bulionu. Nawiasem mówiąc, z marchewki zrobiła wtedy nadzienie do naleśników! Nigdy nie myślałem, że marchewka z bulionu może być tak słodkim nadzieniem! Cóż, położyła sól pod koniec gotowania. Następnie wyjmij mięso i warzywa z bulionu, odcedź bulion. Kiedy gotuję ten bulion, dodaję również różne korzenie i przyprawy. Ale wtedy ma inny, niezbyt słodki smak..

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy