biała fasola w puszkach

musi być zawsze pod ręką, o każdej porze roku!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 67 % 24 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h
jesteś przyzwyczajony do jedzenia białej fasoli w puszkach z sosem pomidorowym. Jest sprzedawany w takich małych słoikach. Cóż, dla miasta takie jedzenie jest całkiem odpowiednie. Ale jeśli masz domek letniskowy lub wiejski dom, którego ściany są pokryte pędami fasoli, to po co kupować, kiedy możesz to zrobić sam. Konserwuj fasolę na zimę zgodnie z tym przepisem kulinarnym. Nawiasem mówiąc, dla miłośników ostrej fasoli do przepisu można również dodać czerwoną ostrą paprykę.
zbieramy fasolę tuż przed rozpoczęciem konserw. Potrzebujemy najmłodszej, najświeższej fasoli. Takie, które są nadal w prawie zielonych strąkach. Przejrzała fasola jest szorstka i może nadać potrawom nieprzyjemny smak.
wyciągamy naszą młodą fasolę ze strąków i moczymy w zimnej wodzie przez pięć godzin. Wrzuć do durszlaka, spłucz i trochę wysusz. Możesz na przykład położyć go na rozłożonych ręcznikach papierowych. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę i wpuszczamy do niej fasolę. Nasiona należy gotować do połowy. Pocieramy dojrzałe pomidory, solimy pieprzem, mieszamy z posiekanymi ziołami, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na małym ogniu. Fasolę wkładamy do wysterylizowanych słoików, nie osiągając około 3-4 cm do góry. Wlać wrzący pomidor. Przykryj pokrywkami i sterylizuj w łaźni parowej przez 80 minut. Następnie przykręcamy pokrywki, odwracamy słoiki i owijamy je kocem, aby powoli ostygły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy