kompot brzoskwiniowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
brzoskwinie zawsze były ulubionym przysmakiem mim. Spożywam dowolne jedzenie i napoje z brzoskwiń lub z dodatkiem. Mój mąż, znając tę moją pasję, postanowił mnie zaskoczyć i pod moją nieobecność przygotował małą niespodziankę, a mianowicie kompot z brzoskwiń. Kompot okazał się bardzo słodki i pyszny. Na moją prośbę mój mąż nauczył mnie gotować ten przysmak, a teraz nauczę cię, zwłaszcza, że przepis kulinarny tego napoju jest bardzo prosty. Wybieramy więc brzoskwinie do konserw. W tym celu odpowiednie są owoce o żółtym miąższu i ciemnych nasionach, które oddzielają się bez wysiłku. Po wybraniu brzoskwiń spłucz je, włóż do durszlaka i zanurz we wrzącej wodzie z odrobiną kwasu cytrynowego na kilka minut. Następnie bardzo szybko schładzamy owoce w zimnej wodzie i usuwamy z nich skórę. Teraz brzoskwinie dzielimy na połówki, wyjmujemy nasiona. Następnie włóż plasterki brzoskwiń do wcześniej przygotowanych słoików i napełnij ramiona syropem cukrowym. Syrop przygotowuje się bardzo prosto: w 1 litrze wody na małym ogniu rozpuszczamy 500 gramów cukru. Teraz słoiki są hermetycznie zamknięte i pasteryzowane przez 15-20 minut. Po tym czasie banki umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ostygną. Po kilku dniach możesz pić kompot brzoskwiniowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g