kompot brzoskwiniowy

zapewni lekkość i świeżość na cały dzień!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 33 g
132 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 35 min
brzoskwinie zawsze były ulubionym przysmakiem mim. Spożywam dowolne jedzenie i napoje z brzoskwiń lub z dodatkiem. Mój mąż, znając tę moją pasję, postanowił mnie zaskoczyć i pod moją nieobecność przygotował małą niespodziankę, a mianowicie kompot z brzoskwiń. Kompot okazał się bardzo słodki i pyszny. Na moją prośbę mój mąż nauczył mnie gotować ten przysmak, a teraz nauczę cię, zwłaszcza, że przepis kulinarny tego napoju jest bardzo prosty. Wybieramy więc brzoskwinie do konserw. W tym celu odpowiednie są owoce o żółtym miąższu i ciemnych nasionach, które oddzielają się bez wysiłku. Po wybraniu brzoskwiń spłucz je, włóż do durszlaka i zanurz we wrzącej wodzie z odrobiną kwasu cytrynowego na kilka minut. Następnie bardzo szybko schładzamy owoce w zimnej wodzie i usuwamy z nich skórę. Teraz brzoskwinie dzielimy na połówki, wyjmujemy nasiona. Następnie włóż plasterki brzoskwiń do wcześniej przygotowanych słoików i napełnij ramiona syropem cukrowym. Syrop przygotowuje się bardzo prosto: w 1 litrze wody na małym ogniu rozpuszczamy 500 gramów cukru. Teraz słoiki są hermetycznie zamknięte i pasteryzowane przez 15-20 minut. Po tym czasie banki umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ostygną. Po kilku dniach możesz pić kompot brzoskwiniowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy