gęsta owsianka jęczmienna po rosyjsku na mleku

pyszna owsianka, która sprawi, że twoja talia będzie idealna. Muszę powiedzieć, że każdy gotuje tę wspaniałą owsiankę trochę na swój sposób i bardzo interesujące jest porównanie smaku, ale wszyscy robią to dobrze, ponieważ przepis kulinarny jest niezwykle prosty.
VitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 58 % 7 g
56 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

w zimnej słonawej wodzie gotuję kaszę jęczmienną na średnim ogniu i okresowo usuwam piankę. Kiedy płatki zaczną wydzielać słabą gęstą masę. spuszczam nadmiar wody, przenoszę owsiankę do innego rondla i kontynuuję Gotowanie z dodatkiem mleka przy ciągłym mieszaniu. Rezultatem powinna być gęsta owsianka, która jest rozmazana na talerzu. Gotową owsiankę mieszam z twarogiem i zostawiam na patelni pod pokrywką na pięć minut bez ognia. W starych rosyjskich książkach kucharskich, w jednej z których przeczytałem ten przepis kulinarny, w takich przypadkach piszą "zostaw owsiankę na naganę". Jedzenie jest gotowe, pozostaje tylko doprawić je masłem i natychmiast podawać, aż ostygnie. A przy stole wszyscy już się zebrali i nie mogą się doczekać nie tylko grubej owsianki jęczmiennej po rosyjsku, ale także przepisu, który, jak wszyscy wiedzą, podzielę się z tymi, którzy chcą po obiedzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy