skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w zimnej słonawej wodzie gotuję kaszę jęczmienną na średnim ogniu i okresowo usuwam piankę. Kiedy płatki zaczną wydzielać słabą gęstą masę. spuszczam nadmiar wody, przenoszę owsiankę do innego rondla i kontynuuję Gotowanie z dodatkiem mleka przy ciągłym mieszaniu. Rezultatem powinna być gęsta owsianka, która jest rozmazana na talerzu. Gotową owsiankę mieszam z twarogiem i zostawiam na patelni pod pokrywką na pięć minut bez ognia. W starych rosyjskich książkach kucharskich, w jednej z których przeczytałem ten przepis kulinarny, w takich przypadkach piszą "zostaw owsiankę na naganę". Jedzenie jest gotowe, pozostaje tylko doprawić je masłem i natychmiast podawać, aż ostygnie. A przy stole wszyscy już się zebrali i nie mogą się doczekać nie tylko grubej owsianki jęczmiennej po rosyjsku, ale także przepisu, który, jak wszyscy wiedzą, podzielę się z tymi, którzy chcą po obiedzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g