owsianka ryżowo-marchewkowa-Krupenik z suszonymi morelami

niesamowicie smaczna i zdrowa słodka owsianka zachwyci cię! Słodkie Krupeniki od dawna są główną atrakcją kuchni rosyjskiej. Dziś, wraz z pojawieniem się licznych deserów, są całkowicie zapomniane, a ich smak jest po prostu niezrównany i mogą urozmaicić nawet uroczysty słodki stół. Z kulinarnym przepisem na owsiankę ryżowo-marchewkową-Krupenik z suszonymi morelami spotkałem się na Festiwalu miejskim, gdzie amatorzy i profesjonaliści prezentowali swoje dzieła szerokiej publiczności. Jedzenie mi się podobało, że poprosiłem o podzielenie się przepisem, a kucharz chętnie mi go zapisał i wręczył.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 64 % 23 g
191 kcal
IG: 30 / 52 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
ryż gotuję w mleku, a tymczasem obieram i pocieram marchewki na drobnej tarce, myję i drobno siekam suszone morele i ubijam jajka w mikserze. Gdy owsianka ryżowa ostygnie, wkładam do niej suszone morele, startą marchewkę, cukier, jajka i wanilinę. Wszystko to dokładnie mieszam i wkładam do natłuszczonej formy do piekarnika. Ogrzewam piekarnik do 200 C i pieczę Krupenik około pół godziny. Kroję Krupenik jak ciasto i każdy dostaje kawałek na słodko. Wielu moich przyjaciół twierdzi, że owsianka ryżowo-marchewkowa z suszonymi morelami jest znacznie smaczniejsza niż ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g

Podobne przepisy