skład / składniki
metoda gotowania
drobno posiekaj obraną cebulę i posiekaj pieczarki w cienkie paski. Umytą fasolę kruszę małymi talerzami. Rozgrzewam olej słonecznikowy w rondlu, wkładam grzyby, cebulę i fasolę i trochę smażymy. Dodaję dziki ryż i wlewam mocny bulion przygotowany z kostki bulionowej. Gotuję na średnim ogniu przez kolejne czterdzieści minut od momentu, gdy owsianka się zagotuje. Szynkę kroję w cienkie paski i mieszam z owsianką ryżową. Owsianka warzywna z dzikiego ryżu z pieczarkami i szynką to mój ulubiony dodatek do smażonego pelengas. To jedzenie cieszyłem się niejednokrotnie na przyjęciach u jednej z moich przyjaciół, ale przez długi czas nie zdawałem sobie sprawy, że mogę poprosić o przepis, ale pewnego dnia sama mi go zaproponowała, kiedy po raz kolejny podziwiałem niezrównany smak owsianki z dzikiego ryżu w połączeniu z rybą. Było to kilka lat temu i od tego czasu dzień ryb rzadko jest dla mnie kompletny bez owsianki warzywnej z dzikiego ryżu. Inną rzeczą jest to, że okresowo zastępuję dziki ryż zwykłym i nie można powiedzieć, że cierpi na to jakość jedzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Dziki ryż - 357 kcal/100g