skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Wlej jedną szklankę prosa i ryżu na patelnię. Bardzo dobrze spłukujemy, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie spuść wodę. Ponownie napełnij wodą, ponownie zagotuj i ponownie spuść. Teraz przejdź bezpośrednio do gotowania. Dodaj mleko, sól, cukier do gotowanych na parze płatków zbożowych i gotuj prawie do miękkości. Cenne jest to, że czas gotowania ryżu i prosa jest prawie taki sam. Podczas gdy owsianka nie jest jeszcze ugotowana, a płyn nie odparował, włóż rodzynki i przygotuj owsiankę. Następnie usuwamy go z ognia i owijamy w wełniany szalik, aby był zaparzony i gotowany na parze.
podawaj na stole, wkładając do każdej porcji kawałek masła. Na wierzchu owsiankę można ozdobić świeżymi owocami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g