imbir z miodem

świetny napój na dobry relaks pod koniec dnia pracy. Przepis kulinarny, który chcę teraz przedstawić, jest bardzo trudny do przypisania do dowolnej kategorii napojów. To nie jest koktajl, ani miód pitny. Nie mam pojęcia, jakie jedzenie można by mu zaoferować jako przekąskę. Ogólnie rzecz biorąc, czy ten przepis dotyczy gotowania, czy już przechodzi do kategorii mikstur. Myślę, że przy kaszlu ten środek byłby bardzo przydatny.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na magiczny napój.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A lepiej nie chorować!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój imbir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do miodu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Filtruj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po schłodzeniu wlej do butelki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj whisky.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za miesiąc proszę o leczenie! :)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przełóż do "rodzimej" butelki.


Wymieszaj miód z wodą, zagotuj i gotuj przez trzy lub pięć minut. Jeśli nagle na powierzchni utworzy się piana, wymieszaj płyn i nie usuwaj pianki. Ponieważ jest to naturalny wosk pszczeli. Drobno posiekaj korzeń imbiru, wymieszaj ze skórką z cytryny i wyślij do wrzącego miodu. Gotuj przez kolejne cztery minuty. Zdejmij z ognia i ostudź do ciepłego stanu. Następnie filtruj, aby usunąć wszystkie cząstki stałe z cytryny i imbiru. Wlej płyn do czystej butelki i dodaj whisky.
przechowywać przez miesiąc na dolnej półce lodówki. Następnie ponownie filtrujemy i pozostawiamy do dojrzewania przez kolejne dwa tygodnie.Podajemy w kieliszkach do kruchona. Jeśli nadal zdecydujesz się leczyć kaszel, pijemy go w ciepłej formie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy