imbir z miodem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na magiczny napój.
Krok 2:
Zagotuj miód.
Krok 3:
A lepiej nie chorować!
Krok 4:
Pokrój imbir.
Krok 5:
Przygotuj skórkę.
Krok 6:
Dodaj do miodu.
Krok 7:
Filtruj.
Krok 8:
Po schłodzeniu wlej do butelki.
Krok 9:
Dodaj whisky.
Krok 10:
Za miesiąc proszę o leczenie! :)
Krok 11:
Przełóż do "rodzimej" butelki.
Wymieszaj miód z wodą, zagotuj i gotuj przez trzy lub pięć minut. Jeśli nagle na powierzchni utworzy się piana, wymieszaj płyn i nie usuwaj pianki. Ponieważ jest to naturalny wosk pszczeli. Drobno posiekaj korzeń imbiru, wymieszaj ze skórką z cytryny i wyślij do wrzącego miodu. Gotuj przez kolejne cztery minuty. Zdejmij z ognia i ostudź do ciepłego stanu. Następnie filtruj, aby usunąć wszystkie cząstki stałe z cytryny i imbiru. Wlej płyn do czystej butelki i dodaj whisky.
przechowywać przez miesiąc na dolnej półce lodówki. Następnie ponownie filtrujemy i pozostawiamy do dojrzewania przez kolejne dwa tygodnie.Podajemy w kieliszkach do kruchona. Jeśli nadal zdecydujesz się leczyć kaszel, pijemy go w ciepłej formie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g