kawior pomidorowy na zimę

wspaniały przepis na zimowe przygotowanie! Witaminy są ważne przez cały rok!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 d

Jesień nagle przyszła, a nawet z przymrozkami. A na krzakach pomidorów pozostało jeszcze tyle zielonych pomidorów. Niektórym udało się nawet zarumienić, a potem złapał ich mróz. Szkoda do łez. I nie spożywasz jedzenia, a szkoda go wyrzucić. Prawdopodobnie w takich przypadkach wymyślili kulinarny przepis na kawior z pomidorów na zimę. Oczywiście, aby przygotować ten kawior, będziesz musiał kupić czerwone pomidory w sklepie, ale to nie jest straszne. Wszystko pójdzie na przyszłość.
umyj zielone pomidory, upiecz w piekarniku i schłodź. Następnie przekręć w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Cebulę smażymy w oleju roślinnym, a następnie mieszamy ze skręconymi pomidorami i ziele angielskie. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
z dojrzałych pomidorów robimy sos. Pomidory najpierw gotujemy w emaliowanej patelni. Sok, który się pojawił, jest spuszczany, a resztę gotujemy do około jednej trzeciej pierwotnej objętości. Masę tę mielimy przez sito, aby oddzielić nasiona i skórę. Wymieszaj puree z pozostałym gotowanym sokiem i gotuj przez dwadzieścia minut, ciągle mieszając. Przed końcem gotowania wkładamy liść laurowy, pieprz, pietruszkę, sól i cukier.
przygotowaną masę z zielonych pomidorów układamy w słoikach, wypełniając dwie trzecie objętości. Następnie dodaj sos do góry. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez czterdzieści minut. Następnie przykręcamy pokrywki i schładzamy do góry nogami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy