płynna kasza jaglana z malinami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
najważniejsze jest spłukanie kaszy. Zaczynam go myć w ciepłej wodzie, po przesadzeniu. Mój jest długi, zmieniając wodę wiele razy, aż spuszczona woda pozostanie czysta. Na koniec zalej kaszę jaglaną wrzącą wodą. W grubościennym rondlu mam ciężki żeliwny, wlewam wodę, 5-6 razy więcej niż zboża, doprowadzam do wrzenia i kładę tam proso. Solę i gotuję w przeróbkach przez 15 minut. Spuszczam wodę i zamiast tego wlewam gorące mleko, mieszam. Gdy tylko mleko zacznie uciekać, zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką. Gotuję przez kolejne 20-25 minut, zdejmuję z ognia, dodaję cukier i masło, mieszam i wkładam do gorącego piekarnika bez ognia. Albo zawijam w gazety i koce. Maliny wkładam do każdego talerza indywidualnie. Jeśli chcesz mieć gorszą owsiankę-weź więcej mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g