płynna kasza jaglana z malinami

bardzo smaczna i pożywna owsianka z jagodami przeciwprostokątnymi! Słyszano i czytano wiele dobrych słów o owsiance. I są zdrowe, i łatwo się gotują, a jedzenie jest pyszne ... ale co nie zostało powiedziane, i to jest niesamowite-wszystko to prawda, od pierwszego do ostatniego słowa. Szkoda tylko, że nie gotujemy ich zbyt często, te owsianki, ale powinniśmy częściej. Istnieje tak wiele przepisów kulinarnych na różne zboża, że oczy się rozpraszają, ale możesz wybrać swój ulubiony i gotować go przynajmniej raz w tygodniu. Kasza jaglana jest niezwykle popularna w naszej rodzinie, a mianowicie płynna kasza jaglana z malinami. W rzeczywistości wypełniacz może być dowolny, ale maliny z kaszą jaglaną są poza konkurencją.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 68 % 21 g
152 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
najważniejsze jest spłukanie kaszy. Zaczynam go myć w ciepłej wodzie, po przesadzeniu. Mój jest długi, zmieniając wodę wiele razy, aż spuszczona woda pozostanie czysta. Na koniec zalej kaszę jaglaną wrzącą wodą. W grubościennym rondlu mam ciężki żeliwny, wlewam wodę, 5-6 razy więcej niż zboża, doprowadzam do wrzenia i kładę tam proso. Solę i gotuję w przeróbkach przez 15 minut. Spuszczam wodę i zamiast tego wlewam gorące mleko, mieszam. Gdy tylko mleko zacznie uciekać, zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką. Gotuję przez kolejne 20-25 minut, zdejmuję z ognia, dodaję cukier i masło, mieszam i wkładam do gorącego piekarnika bez ognia. Albo zawijam w gazety i koce. Maliny wkładam do każdego talerza indywidualnie. Jeśli chcesz mieć gorszą owsiankę-weź więcej mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy