domowe mascarpone
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić ser w domu, wlej śmietanę do rondla i podgrzej do 75 stopni (aż pojawią się pierwsze bąbelki). Rozcieńczyć kwas cytrynowy 1 łyżeczką wody i dodać do śmietany. Gotuj przez około 10 minut, ciągle mieszając, na bardzo małym ogniu.
durszlak ustawiony na patelni wyłożony lnianym ręcznikiem. Wlewamy tutaj naszą śmietanę. Teraz konieczne jest, od czasu do czasu mieszając masę łyżką w durszlaku, aby serwatka spłynęła. Około półtorej do dwóch godzin. Pozostałą masę przenieść do osobnego pojemnika i przechowywać w lodówce, aż zgęstnieje. Około dnia.
wyjście powinno dać około pół kilograma sera. Trochę mniej.
aby uzyskać gęstszą konsystencję," worek "z serem jest zawieszony na chwilę, aby "zgarnąć" resztki serwatki, a resztę wkłada się do lodówki, w torbie, nakładając ucisk na osiem godzin. W związku z tym wydajność sera jest mniejsza, ale gęstość jest większa.
durszlak ustawiony na patelni wyłożony lnianym ręcznikiem. Wlewamy tutaj naszą śmietanę. Teraz konieczne jest, od czasu do czasu mieszając masę łyżką w durszlaku, aby serwatka spłynęła. Około półtorej do dwóch godzin. Pozostałą masę przenieść do osobnego pojemnika i przechowywać w lodówce, aż zgęstnieje. Około dnia.
wyjście powinno dać około pół kilograma sera. Trochę mniej.
aby uzyskać gęstszą konsystencję," worek "z serem jest zawieszony na chwilę, aby "zgarnąć" resztki serwatki, a resztę wkłada się do lodówki, w torbie, nakładając ucisk na osiem godzin. W związku z tym wydajność sera jest mniejsza, ale gęstość jest większa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g