domowe mascarpone

najprostsze, ale bardzo smaczne danie o niesamowicie delikatnej konsystencji. Mascarpone to łagodny ser delikatesowy. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i kremową, lepką konsystencją. O starożytnym pochodzeniu tego sera świadczy przede wszystkim obfitość przepisów, w których stosuje się mascarpone. Ze względu na wyraźny kremowy smak najczęściej stosuje się go w deserach, ale nie tylko. Może być częścią sosów do włoskiego makaronu i wielu drugich dań. Amatorzy mogą używać w żywności w czystej postaci. Każda fabryka sera starannie zachowuje specyfikę przygotowania sera. Wiadomo tylko na pewno, że mascarpone jest przygotowywane z mleka bawołów lub po prostu bardzo tłustego. Śmietana z tego mleka jest poddawana obróbce cieplnej w temperaturze od 75 do 90 stopni (w warunkach przemysłowych) i do fermentacji używa się soku z cytryny lub octu winnego (białego). Nie stał się produktem dietetycznym ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, ale oprócz tłuszczów zawiera dużą ilość wapnia, białek i witamin. Ponadto zawdzięcza swoją zawartość tłuszczu kremowej konsystencji i delikatności, co czyni go niezbędnym w większości potraw. A jednak istnieją przepisy kulinarne na robienie sera mascarpone w środowisku miejskim. To prawda, że trudno nam znaleźć mleko bawole, ale postaramy się wyjść z sytuacji.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 74 % 20 g
węglowodany 15 % 4 g
298 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 2 h 20 min
aby zrobić ser w domu, wlej śmietanę do rondla i podgrzej do 75 stopni (aż pojawią się pierwsze bąbelki). Rozcieńczyć kwas cytrynowy 1 łyżeczką wody i dodać do śmietany. Gotuj przez około 10 minut, ciągle mieszając, na bardzo małym ogniu.
durszlak ustawiony na patelni wyłożony lnianym ręcznikiem. Wlewamy tutaj naszą śmietanę. Teraz konieczne jest, od czasu do czasu mieszając masę łyżką w durszlaku, aby serwatka spłynęła. Około półtorej do dwóch godzin. Pozostałą masę przenieść do osobnego pojemnika i przechowywać w lodówce, aż zgęstnieje. Około dnia.
wyjście powinno dać około pół kilograma sera. Trochę mniej.
aby uzyskać gęstszą konsystencję," worek "z serem jest zawieszony na chwilę, aby "zgarnąć" resztki serwatki, a resztę wkłada się do lodówki, w torbie, nakładając ucisk na osiem godzin. W związku z tym wydajność sera jest mniejsza, ale gęstość jest większa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy