domowy jogurt
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek podgrzej mleko do około 40 stopni, czyli mleko powinno być ciepłe, ale niezbyt gorące. Następnie dokładnie wymieszaj jogurt trzepaczką lub zwykłym widelcem, a następnie dodaj do niego ciepłe mleko jedną łyżką. Mleko z tym wszystkim musi być stale mieszane, aby nasz jogurt był równomiernie rozprowadzany w całej objętości. Następnie wkładamy naczynia z mlekiem do dużego pojemnika, do którego wlewamy gorącą wodę (nie wrzącą wodę).
następnie przykryj naczynia folią spożywczą, aby woda powoli ostygła. Gdy woda ostygnie, dodaj gorącą (nie wrzącą wodę) wodę. Pozostaw tę mieszaninę na około 5 godzin. Po tym czasie otrzymasz domowy jogurt. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g