gorący napój alkoholowy

ogrzeje w zimowe wieczory. Świetnie komponuje się z kominkiem i kratą!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
83 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ten przepis kulinarny sugeruje zrobienie niesamowitego gorącego napoju alkoholowego. Taki idealny do picia zimą, kiedy przychodzisz z pracy, zmęczony, zdruzgotany i cały z siebie rozproszony. Jedzenie jest odrzucane, ponieważ z reguły jest już za późno na przejadanie się. Siadasz więc na kanapie przed telewizorem, podgrzewasz sobie drinka i rozkoszujesz się uczuciem przyjemnego ciepła rozlewającego się po twoim ciele. Jedyne zastrzeżenie: picie takiego nie jest zalecane w dużych ilościach. Po pierwsze, ponieważ może być źle z sercem (w końcu czerwone wino jest zawarte w recepturze), po drugie, ponieważ gorący alkohol uderza w głowę znacznie szybciej i mocniej niż zwykle.

pokrój pomarańczę w plasterki, nie obierając jej (oczywiście wcześniej dobrze ją myjemy). Wlej czerwone Wino i rum do rondla, dodaj miód, sól, cynamon, czarny pieprz, goździki, pomarańcze. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Jak tylko się zagotuje, natychmiast usuń i przefiltruj. Serwujemy również od razu. Następnie taki napój można podgrzać przed podaniem. Nawiasem mówiąc, jest to dobre lekarstwo na przeziębienie. Czyja to Kuchnia, nie powiem, bo sama Nie wiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy