skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny sugeruje zrobienie niesamowitego gorącego napoju alkoholowego. Taki idealny do picia zimą, kiedy przychodzisz z pracy, zmęczony, zdruzgotany i cały z siebie rozproszony. Jedzenie jest odrzucane, ponieważ z reguły jest już za późno na przejadanie się. Siadasz więc na kanapie przed telewizorem, podgrzewasz sobie drinka i rozkoszujesz się uczuciem przyjemnego ciepła rozlewającego się po twoim ciele. Jedyne zastrzeżenie: picie takiego nie jest zalecane w dużych ilościach. Po pierwsze, ponieważ może być źle z sercem (w końcu czerwone wino jest zawarte w recepturze), po drugie, ponieważ gorący alkohol uderza w głowę znacznie szybciej i mocniej niż zwykle.
pokrój pomarańczę w plasterki, nie obierając jej (oczywiście wcześniej dobrze ją myjemy). Wlej czerwone Wino i rum do rondla, dodaj miód, sól, cynamon, czarny pieprz, goździki, pomarańcze. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Jak tylko się zagotuje, natychmiast usuń i przefiltruj. Serwujemy również od razu. Następnie taki napój można podgrzać przed podaniem. Nawiasem mówiąc, jest to dobre lekarstwo na przeziębienie. Czyja to Kuchnia, nie powiem, bo sama Nie wiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g