grzane wino zimowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
do przygotowania tego aromatycznego napoju potrzebujemy emaliowanej patelni. Najpierw musimy zrobić mocną herbatę. Osobiście lubię herbatę Ahmad, więc jej użyłam. Od razu mówię, że torebki z herbatą są kategorycznie odrzucane. Bez torebek-parzymy herbatę z liści herbaty bez żadnych aromatów i dodatków (powiedzmy, że klasyczna herbata). Następnie filtrujemy napar z herbaty, aby herbata nie unosiła się w produkcie końcowym. Wlej herbatę do rondla, dodaj wytrawne czerwone wino. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia. Teraz wlej cynamon i włóż goździki. Jeśli wydaje się, że niewiele, można dodać, to nie jest straszne. Pozwól naszemu napojowi parzyć przez około pół godziny pod pokrywką i w ciepłym miejscu. Jeśli w tym czasie grzane wino zdążyło ostygnąć, podgrzej je, a następnie wlej do kubków i pij z przyjemnością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g