rosół z kurczaka
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
teraz chciałbym opowiedzieć o kulinarnym przepisie na jedzenie, które można spożywać, gdy jesteś na diecie lub rehabilitujesz się po chorobie lub zatruciu. Opowiem ci o bulionie z kurczaka. Jak to ugotować? Najpierw rozmrażamy kurczaka (jeśli to konieczne), dokładnie go myjemy, suszymy ręcznikiem, kroimy na kawałki o wymaganej wielkości. Teraz bierzemy średni rondel, wlewamy do niego zimną przefiltrowaną wodę i umieszczamy tam kurczaka, zamykamy pokrywką. Kładziemy naczynia na ogniu nieco poniżej średniej, gotujemy masę, po ugotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut - godzinę (w zależności od wielkości kawałków kurczaka). Gdy na powierzchni bulionu pojawi się piana, usuń ją. Gdy mięso drobiowe jest całkowicie gotowe, wyjmij je z bulionu. Teraz wkładamy do niego drobno posiekaną obraną marchewkę, obraną i posiekaną cebulę, a także posiekaną umytą natkę pietruszki. Gotuj nasz bulion przez około 5-7 minut. Po tym czasie jest gotowy i można go spożywać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g