rosół z kurczaka

bogaty bulion z kurczaka powstrzyma chorobę przed zrzuceniem cię z nóg!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
59 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
teraz chciałbym opowiedzieć o kulinarnym przepisie na jedzenie, które można spożywać, gdy jesteś na diecie lub rehabilitujesz się po chorobie lub zatruciu. Opowiem ci o bulionie z kurczaka. Jak to ugotować? Najpierw rozmrażamy kurczaka (jeśli to konieczne), dokładnie go myjemy, suszymy ręcznikiem, kroimy na kawałki o wymaganej wielkości. Teraz bierzemy średni rondel, wlewamy do niego zimną przefiltrowaną wodę i umieszczamy tam kurczaka, zamykamy pokrywką. Kładziemy naczynia na ogniu nieco poniżej średniej, gotujemy masę, po ugotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut - godzinę (w zależności od wielkości kawałków kurczaka). Gdy na powierzchni bulionu pojawi się piana, usuń ją. Gdy mięso drobiowe jest całkowicie gotowe, wyjmij je z bulionu. Teraz wkładamy do niego drobno posiekaną obraną marchewkę, obraną i posiekaną cebulę, a także posiekaną umytą natkę pietruszki. Gotuj nasz bulion przez około 5-7 minut. Po tym czasie jest gotowy i można go spożywać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy