rosół wołowy

bardzo obfity i zdrowy, aromatyczny bulion! Uwielbiam robić bulion wołowy. Jest to obfite i, co najważniejsze, zdrowe jedzenie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na przygotowanie tego pierwszego dania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 7 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 10 % 1 g
52 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

na początek myjemy mięso, usuwamy folie, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą. Mięso gotujemy na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje, posolić bulion. Zwykle mięso gotuje się przez około półtorej godziny. 40 minut po rozpoczęciu gotowania włóż korzenie do bulionu: obierz cebulę i pokrój na kilka części, obierz marchewki, umyj i pokrój na małe kawałki, pokrój pietruszkę, seler i pasternak w małe kostki.

następnie gotuj bulion na małym ogniu przez kolejne 45-50 minut. Podczas serwowania posiekaj mięso, dodaj gotowe płatki, makaron do bulionu. Ale możesz niczego nie wkładać do bulionu, ale podawać go takim, jakim jest. Możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki i podawać na gorąco. Jestem pewien, że twoi bliscy i przyjaciele pokochają ten bulion wołowy. Smacznego!

dostosuj objętość wody w zależności od tego, jaki bulion chcesz: bardziej bogaty lub lżejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy