skład / składniki
metoda gotowania
w naszych lasach rośnie dużo borówki brusznicy. W lasach sosnowych jest większy i słodszy.
borówka brusznica jest częścią wielu przepisów kulinarnych, ponieważ jest tradycyjnym rosyjskim jedzeniem. Z niego gotuje się dżem, napój owocowy, galaretkę, "wodę borówkową" (sok).
moczona jagoda jest bardzo smaczna. Jest nie tylko przydatny, ale podobnie jak świeży, może służyć do celów leczniczych. Ten przepis na przygotowanie borówki brusznicy był używany przez naszych przodków dawno temu, kiedy nie było pojęcia, co to jest konserwacja w słoikach pod pokrywkami. Ponadto w tym półfabrykacie nie ma konserwantów, nie jest przechowywany w hermetycznych naczyniach, co czyni go jeszcze bardziej przydatnym.
przede wszystkim musisz posortować i umyć borówki brusznicy. Następnie należy go wysuszyć ręcznikiem papierowym lub po prostu rozłożyć i pozostawić do wyschnięcia na bawełnianej lub lnianej serwetce.
do syropu włóż cukier goździki i cynamon do wrzącej wody. Gotowy syrop należy schłodzić.
wkładamy borówki brusznicy do słoika, napełniamy syropem, a na wierzch kładziemy ciężar (ucisk). Więc trzymamy go w zimnym miejscu przez około tydzień.
podajemy namoczone borówki brusznicy do mięsa, drobiu, dziczyzny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g