skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od napełnienia żelatyny 200 mililitrami przegotowanej, schłodzonej do temperatury pokojowej wody i pozostawienia ich w niej na godzinę. W tym czasie zajmiemy się wyciskaniem soku za pomocą sokowirówki z pomarańczy. Grubo posiekaj Pozostałe skórki z pomarańczy i napełnij je litrem oczyszczonej wody. Umieść patelnię ze skórkami pomarańczy na średnim ogniu, zagotuj i gotuj przez 10-12 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia, filtrujemy i schładzamy do około 50 stopni. Następnie dodaj granulowany cukier i już przygotowaną żelatynę do tej masy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz wlej naszą galaretkę do foremek i wstaw do lodówki na noc. Rano możesz już spróbować swojego deseru. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g