galaretka pomarańczowa z żelatyną

zabawna i kolorowa przekąska-deser dla małych słodyczy! Uwielbiam zaskakiwać moją rodzinę różnorodnymi przepisami kulinarnymi na różnorodne desery. Ostatnio w końcu nauczyłem się robić galaretkę. Próbowałem tylko wielu owoców i jagód do tych celów. Szczególnie podobał mi się smak i aromat pomarańczowej galaretki. To właśnie kulinarny przepis na to jedzenie podzielę się z wami teraz!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 39 g
174 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

zaczynamy od napełnienia żelatyny 200 mililitrami przegotowanej, schłodzonej do temperatury pokojowej wody i pozostawienia ich w niej na godzinę. W tym czasie zajmiemy się wyciskaniem soku za pomocą sokowirówki z pomarańczy. Grubo posiekaj Pozostałe skórki z pomarańczy i napełnij je litrem oczyszczonej wody. Umieść patelnię ze skórkami pomarańczy na średnim ogniu, zagotuj i gotuj przez 10-12 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia, filtrujemy i schładzamy do około 50 stopni. Następnie dodaj granulowany cukier i już przygotowaną żelatynę do tej masy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz wlej naszą galaretkę do foremek i wstaw do lodówki na noc. Rano możesz już spróbować swojego deseru. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy