domowy dżem malinowy

każdy powinien mieć pyszny dżem o działaniu przeciwprostokątnym! W mojej piwnicy zawsze mam dżem malinowy. Po pierwsze jest pyszne, a po drugie, kto ma dzieci, zrozumie mnie, to pierwszy lekarz na przeziębienie i grypę. Dlatego przez wiele lat nauczyłem się robić według różnych przepisów i chcę podzielić się jednym z nich.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
213 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
weź jagodę. Jeśli nie jest uszkodzony, nie można go umyć. Ale jeśli zobaczysz jakieś larwy w środku, należy je zanurzyć w roztworze soli i wody, tylko na zimno, wszystko to unosi się i można je łatwo usunąć. wlej maliny do emaliowanej patelni i zalej syropem cukrowym. Składa się z trzech niecałkowitych szklanek wody na półtora kilograma cukru. Odstaw na cztery godziny. Następnie ostrożnie wyjmujesz jagody łyżką cedzakową i gotujesz Syrop z sokiem, aby był o jedną trzecią mniejszy. Następnie wrzuć tutaj jagody, pozwól im się zagotować i gotuj na małym ogniu, aż będą ugotowane. Zajmie to dwadzieścia lub pół godziny, już nie warto. Jeśli ugotujesz dżem w ten sposób, wszystkie witaminy, które są w tej jagodzie, zostaną zachowane i będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zapakuj słoiki na gorąco w pół litra i bezpiecznie zakorkuj pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy