domowy dżem malinowy
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź jagodę. Jeśli nie jest uszkodzony, nie można go umyć. Ale jeśli zobaczysz jakieś larwy w środku, należy je zanurzyć w roztworze soli i wody, tylko na zimno, wszystko to unosi się i można je łatwo usunąć. wlej maliny do emaliowanej patelni i zalej syropem cukrowym. Składa się z trzech niecałkowitych szklanek wody na półtora kilograma cukru. Odstaw na cztery godziny. Następnie ostrożnie wyjmujesz jagody łyżką cedzakową i gotujesz Syrop z sokiem, aby był o jedną trzecią mniejszy. Następnie wrzuć tutaj jagody, pozwól im się zagotować i gotuj na małym ogniu, aż będą ugotowane. Zajmie to dwadzieścia lub pół godziny, już nie warto. Jeśli ugotujesz dżem w ten sposób, wszystkie witaminy, które są w tej jagodzie, zostaną zachowane i będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zapakuj słoiki na gorąco w pół litra i bezpiecznie zakorkuj pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g