dżem różowy z pomarańczą

słodycze pokochają to! Proste, szybkie i bardzo delikatne!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 42 g
172 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h
wiele kobiet próbuje odmówić słodyczy, ponieważ boją się zepsuć figurę. Ale sami potajemnie pogrążają się w słodkich myślach, takich jak deser lub ciasto. Nie jestem wyjątkiem. Za każdym razem, gdy gotuję w domu jakiś przepis kulinarny, naturalnie od razu zastanawiam się, jak odzwierciedlić to jedzenie? Czy doda mi kilka dodatkowych kilogramów. Opierając się na moich Nie-różowych myślach, staram się gotować jak najmniej kaloryczne jedzenie. I tak w poszukiwaniu kolejnego arcydzieła natknąłem się na przepis, który, jak się okazało, jest niesamowicie smaczny i nie tak kaloryczny jak wiele słodyczy. Dlatego dzisiaj będę ucztować na dżemie różowym z pomarańczą.
na początek umyję pomarańcze i wysuszę je. Połowę kroję w miejscu ze skórką pierścieni, wkładam do szklanej sałaty i zasypiam cukrem. Wyciskam sok z pozostałych pomarańczy i zalewam je pomarańczami pokrojonymi w saltnik. Dam wszystko do zaparzenia przez około 6 lub 7 godzin. Ponieważ cukier powinien całkowicie zakwitnąć. Następnie przełóż tę mieszankę z salaterki na patelnię. Zaczekam, aż się zagotuje i gotuję, ciągle mieszając przez dziesięć minut na dużym ogniu. Zrozumiem, że dżem jest gotowy, gdy kropla syropu, jeśli zostanie wrzucona do szklanki wody, zwinie się w jedną małą kulkę. Udało mi się, więc rozleję dżem na słoiki, zamknę pokrywkami. Kładę na ręczniku do góry nogami i schładzam. Mogę zachować taki dżem w temperaturach poniżej zera przez kilka miesięcy.
w końcu jak miło jest wstać rano, zaparzyć sobie kawę, usmażyć tosty i posmarować takim dżemem. To z pewnością zapewni ładunek doskonałego nastroju na cały dzień. Pozytywnych dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy