dżem różowy z pomarańczą
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wiele kobiet próbuje odmówić słodyczy, ponieważ boją się zepsuć figurę. Ale sami potajemnie pogrążają się w słodkich myślach, takich jak deser lub ciasto. Nie jestem wyjątkiem. Za każdym razem, gdy gotuję w domu jakiś przepis kulinarny, naturalnie od razu zastanawiam się, jak odzwierciedlić to jedzenie? Czy doda mi kilka dodatkowych kilogramów. Opierając się na moich Nie-różowych myślach, staram się gotować jak najmniej kaloryczne jedzenie. I tak w poszukiwaniu kolejnego arcydzieła natknąłem się na przepis, który, jak się okazało, jest niesamowicie smaczny i nie tak kaloryczny jak wiele słodyczy. Dlatego dzisiaj będę ucztować na dżemie różowym z pomarańczą.
na początek umyję pomarańcze i wysuszę je. Połowę kroję w miejscu ze skórką pierścieni, wkładam do szklanej sałaty i zasypiam cukrem. Wyciskam sok z pozostałych pomarańczy i zalewam je pomarańczami pokrojonymi w saltnik. Dam wszystko do zaparzenia przez około 6 lub 7 godzin. Ponieważ cukier powinien całkowicie zakwitnąć. Następnie przełóż tę mieszankę z salaterki na patelnię. Zaczekam, aż się zagotuje i gotuję, ciągle mieszając przez dziesięć minut na dużym ogniu. Zrozumiem, że dżem jest gotowy, gdy kropla syropu, jeśli zostanie wrzucona do szklanki wody, zwinie się w jedną małą kulkę. Udało mi się, więc rozleję dżem na słoiki, zamknę pokrywkami. Kładę na ręczniku do góry nogami i schładzam. Mogę zachować taki dżem w temperaturach poniżej zera przez kilka miesięcy.
w końcu jak miło jest wstać rano, zaparzyć sobie kawę, usmażyć tosty i posmarować takim dżemem. To z pewnością zapewni ładunek doskonałego nastroju na cały dzień. Pozytywnych dni.
na początek umyję pomarańcze i wysuszę je. Połowę kroję w miejscu ze skórką pierścieni, wkładam do szklanej sałaty i zasypiam cukrem. Wyciskam sok z pozostałych pomarańczy i zalewam je pomarańczami pokrojonymi w saltnik. Dam wszystko do zaparzenia przez około 6 lub 7 godzin. Ponieważ cukier powinien całkowicie zakwitnąć. Następnie przełóż tę mieszankę z salaterki na patelnię. Zaczekam, aż się zagotuje i gotuję, ciągle mieszając przez dziesięć minut na dużym ogniu. Zrozumiem, że dżem jest gotowy, gdy kropla syropu, jeśli zostanie wrzucona do szklanki wody, zwinie się w jedną małą kulkę. Udało mi się, więc rozleję dżem na słoiki, zamknę pokrywkami. Kładę na ręczniku do góry nogami i schładzam. Mogę zachować taki dżem w temperaturach poniżej zera przez kilka miesięcy.
w końcu jak miło jest wstać rano, zaparzyć sobie kawę, usmażyć tosty i posmarować takim dżemem. To z pewnością zapewni ładunek doskonałego nastroju na cały dzień. Pozytywnych dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g