skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cytryny są dokładnie myte.
Krok 2:
Ostrożnie usuń skórkę z cytryn, uważając, aby nie zaczepić białej warstwy i pokroić w cienkie paski. Weź ilość skórki według własnego gustu, jeśli chcesz, możesz wziąć skórkę wszystkich cytryn lub połowę, prawie cała skórka poszła do przygotowania likieru, więc w dżemie zostawiłem skórkę z 1 cytryny.
Krok 3:
Następnie obierz cytryny ze skóry.
Krok 4:
I ostrym nożem ostrożnie Wytnij plasterki cytryn.
Krok 5:
Wycinamy plasterki natychmiast nad jakimś pojemnikiem, aby nie stracić soku, który będzie się wyróżniał. Robię to bezpośrednio nad miską blendera. (Jeśli chcesz, aby nie zadzierać z cięciem, możesz po prostu wycisnąć sok z cytryn). Ubij powstałe plasterki w puree.
Krok 6:
Wlej puree cytrynowe do rondla, dodaj wodę (spotkałem przepisy, w których do takiej ilości cytryn dodaje się od 0,5 do 2 litrów wody, nasycenie smaku zależy od ilości wody, więc możesz również wybrać jej ilość do smaku) i laskę cynamonu. Gotuj mieszaninę na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość 2 razy.
Krok 7:
Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił i gotuj, aż będzie gęsty (10-20 minut).
Krok 8:
Aby sprawdzić gotowość dżemu, kapiemy kroplę dżemu na spodek, a jeśli po schłodzeniu kropla zamarzła i nie rozprzestrzenia się, to dżem jest gotowy, a jeśli kropla pozostaje płynna, gotujemy trochę więcej i ponownie sprawdzamy.
Krok 9:
Gotowy dżem wlewa się do czystych, wysterylizowanych słoików, zamyka pokrywkami i pozostawia do ostygnięcia. Taki dżem przechowuję w lodówce. Ale uwierz mi, taki dżem nie pozostanie tam przez długi czas! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g