dżem cytrynowy

lubisz cytryny? Wtedy dżem cytrynowy na pewno ci się spodoba! Dżem jest słodko-kwaśny z lekkim aromatem cynamonu. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
151 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cytryny są dokładnie myte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie usuń skórkę z cytryn, uważając, aby nie zaczepić białej warstwy i pokroić w cienkie paski. Weź ilość skórki według własnego gustu, jeśli chcesz, możesz wziąć skórkę wszystkich cytryn lub połowę, prawie cała skórka poszła do przygotowania likieru, więc w dżemie zostawiłem skórkę z 1 cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie obierz cytryny ze skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I ostrym nożem ostrożnie Wytnij plasterki cytryn.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wycinamy plasterki natychmiast nad jakimś pojemnikiem, aby nie stracić soku, który będzie się wyróżniał. Robię to bezpośrednio nad miską blendera. (Jeśli chcesz, aby nie zadzierać z cięciem, możesz po prostu wycisnąć sok z cytryn). Ubij powstałe plasterki w puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej puree cytrynowe do rondla, dodaj wodę (spotkałem przepisy, w których do takiej ilości cytryn dodaje się od 0,5 do 2 litrów wody, nasycenie smaku zależy od ilości wody, więc możesz również wybrać jej ilość do smaku) i laskę cynamonu. Gotuj mieszaninę na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość 2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił i gotuj, aż będzie gęsty (10-20 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby sprawdzić gotowość dżemu, kapiemy kroplę dżemu na spodek, a jeśli po schłodzeniu kropla zamarzła i nie rozprzestrzenia się, to dżem jest gotowy, a jeśli kropla pozostaje płynna, gotujemy trochę więcej i ponownie sprawdzamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy dżem wlewa się do czystych, wysterylizowanych słoików, zamyka pokrywkami i pozostawia do ostygnięcia. Taki dżem przechowuję w lodówce. Ale uwierz mi, taki dżem nie pozostanie tam przez długi czas! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy