dżem z cukinii z cytryną

domownikom się spodoba! Prosty przepis na niesamowicie pyszny dżem!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
191 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min
mówiąc o dżemie, zawsze mamy na myśli owoce i jagody. I często ciekawostką jest dla nas dżem warzywny. Kiedy po raz pierwszy usłyszałem, że jest dżem z cukinii, nie wierzyłem. W końcu cukinia to jedzenie przygotowywane na drugie. A kiedy zapoznałem się z tym przepisem kulinarnym, byłem zadowolony z nowości.
rzeczywiście, dżem z cukinii jest nawet pyszny, delikatny i przyjemny.
więc zacznijmy gotować ten słodki cud.

najpierw ugotuj syrop i granulowany cukier. Podczas gotowania syropu do naszego dżemu ugotujemy cukinię. Chcę od razu ostrzec, że nie mówimy o zwykłej cukinii, ale o tym, że mam kształt gruszki. Więc obierz cukinię, pokrój ją w małe kostki. I przenieś je do przygotowanego syropu cukrowego. Wskazane jest dodanie całej cytryny do tego dżemu, to znaczy bez zdejmowania z niego skórki. Ale najpierw musisz go poparzyć wrzącą wodą.

a teraz umieścimy kocioł z gotowaną masą na ogniu, na małym i gotujemy go przez około czterdzieści pięć minut. Widzisz, jakie piękne danie mamy? Kawałki są półprzezroczyste, aż świecą! Nawiasem mówiąc, można go natychmiast umieścić w słoikach

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy