skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z jabłkami i cytryną? Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć dowolne jabłka, kwaśne lub słodkie, miękkie lub twarde. Dobrze umyj i osusz wszystkie owoce.
Krok 2:
Obierz jabłka.
Krok 3:
Pokrój jabłka w plasterki i usuń rdzeń z pestkami i ogonami. W razie potrzeby możesz pokroić owoce jeszcze mniejsze.
Krok 4:
Przenieś pokrojone jabłka do szerokiej miski, posyp cukrem i dobrze wstrząśnij, aby każdy plasterek był pokryty cukrem. Przykryj miskę ręcznikiem lub pokrywką i pozostaw na dwa dni w ciemnym i chłodnym miejscu. W tym czasie okresowo sprawdzaj jabłka i mieszaj je. Potrzebujemy ich, aby dali obfity sok. Jeśli zdarzyło się to wcześniej niż dwa dni, przejdź do następnego kroku.
Krok 5:
Jabłka dwa dni później dały mi sok i pociemniały, to normalne.
Krok 6:
Z umytej cytryny zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Potrzebujemy 1 łyżki skórki.
Krok 7:
Z umytej pomarańczy zetrzyj również skórkę. Będzie potrzebował 2 łyżek stołowych.
Krok 8:
Umieść miskę jabłek na kuchence, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, mieszając i, jeśli to konieczne, usuwając piankę.
Krok 9:
5 minut przed końcem gotowania dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy do dżemu, wymieszaj.
Krok 10:
Jeszcze gorący dżem można zwinąć w słoiki. Aby to zrobić, najpierw sterylizuj słoiki w dowolny sposób. I gotuj pokrywki w wodzie przez około 7-10 minut.
Krok 11:
Taki dżem jabłkowy jest idealny zarówno jako nadzienie do ciast, jak i dodatek do herbaty.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj owoce, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g