dżem jabłkowy ze skórką cytrynowo-pomarańczową

tradycyjny przepis o Smaku skórki pomarańczowej! W przypadku dżemu jabłkowego z cytryną możesz wziąć dowolne owoce: słodkie, kwaśne, słodko-kwaśne. A słodycz różni się tylko objętością cukru i ilością owoców cytrusowych.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
88 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z jabłkami i cytryną? Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć dowolne jabłka, kwaśne lub słodkie, miękkie lub twarde. Dobrze umyj i osusz wszystkie owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłka w plasterki i usuń rdzeń z pestkami i ogonami. W razie potrzeby możesz pokroić owoce jeszcze mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś pokrojone jabłka do szerokiej miski, posyp cukrem i dobrze wstrząśnij, aby każdy plasterek był pokryty cukrem. Przykryj miskę ręcznikiem lub pokrywką i pozostaw na dwa dni w ciemnym i chłodnym miejscu. W tym czasie okresowo sprawdzaj jabłka i mieszaj je. Potrzebujemy ich, aby dali obfity sok. Jeśli zdarzyło się to wcześniej niż dwa dni, przejdź do następnego kroku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka dwa dni później dały mi sok i pociemniały, to normalne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z umytej cytryny zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Potrzebujemy 1 łyżki skórki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z umytej pomarańczy zetrzyj również skórkę. Będzie potrzebował 2 łyżek stołowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść miskę jabłek na kuchence, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, mieszając i, jeśli to konieczne, usuwając piankę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    5 minut przed końcem gotowania dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy do dżemu, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeszcze gorący dżem można zwinąć w słoiki. Aby to zrobić, najpierw sterylizuj słoiki w dowolny sposób. I gotuj pokrywki w wodzie przez około 7-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Taki dżem jabłkowy jest idealny zarówno jako nadzienie do ciast, jak i dodatek do herbaty.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj owoce, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy