dżem jabłkowy w plasterkach

bardzo smaczny dżem zachowuje się świetnie jako nadzienie do bułek! Najbardziej ulubionym dżemem mojego męża jest jabłko. Przygotowuję go dość dużo, ponieważ zimą często gotuję z nim wiele różnych potraw: ciasta, ciasta, strudleyy, a nawet Charlotte. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na dżem jabłkowy z plasterkami, za pomocą którego w przyszłości można przygotować ogromną różnorodność wypieków.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
202 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

zaczynamy więc od umycia jabłek, usunięcia nasion i pokrojenia ich w plasterki. Teraz przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, rozpuść kilogram cukru w szklance wody na średnim ogniu, aż będzie gładki. Następnie przygotowane jabłka zanurzamy we wrzącym syropie cukrowym. Zmniejsz ogień i gotuj masę przez 10 minut. Następnie wyłącz ogień, pozostaw dżem na 6 godzin. Tę procedurę powtarzamy jeszcze dwa razy. Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj. Teraz przenosimy gotowy dżem jabłkowy w plasterki do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamykamy pokrywkami. Następnie zawijamy słoiki z dżemem w ciepły koc i umieszczamy w ciepłym miejscu do powolnego chłodzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy