dżem z plasterkami jabłka
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od umycia jabłek, usunięcia nasion i pokrojenia ich w plasterki. Teraz przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, rozpuść kilogram cukru w szklance wody na średnim ogniu, aż będzie gładki. Następnie przygotowane jabłka zanurzamy we wrzącym syropie cukrowym. Zmniejsz ogień i gotuj masę przez 10 minut. Następnie wyłącz ogień, pozostaw dżem na 6 godzin. Tę procedurę powtarzamy jeszcze dwa razy. Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj. Teraz przenosimy gotowy dżem jabłkowy w plasterki do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamykamy pokrywkami. Następnie zawijamy słoiki z dżemem w ciepły koc i umieszczamy w ciepłym miejscu do powolnego chłodzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g