dżem z jarzębiny czerwonej

może być kwaśny, ale co za przydatny! Nie przegap chwili!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 34 g
134 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
bardzo wiele osób z własnej ignorancji uważa czerwoną jarzębinę za absolutnie niejadalną jagodę i robi to na próżno, ponieważ można z niej ugotować całkiem sporo różnych potraw. Na przykład co roku zamykam kilka słoików czerwonego dżemu jarzębiny. Na szczęście tuż obok mojego domu znajduje się cały gaj jarzębiny. Dzielę się z Wami tym ciekawym przepisem kulinarnym. Czekamy więc na pierwsze przymrozki i idziemy do lasu po jarzębinę, usuwamy ją. W domu czyścimy go, myjemy i napełniamy zimną wodą. Pozwól jagodom stać tam przez około jeden dzień. Po tym czasie wyjmujemy i suszymy jagody. Następnie ponownie napełnij wodą i zrób to jeszcze 3 razy. Następnie przygotuj syrop. Aby to zrobić, wlej wodę do granulowanego cukru, umieść na średnim ogniu i ugotuj nasz syrop. Następnie napełnij jarzębinę gorącym syropem i wyjmij na zimno na jeden dzień. Po tym czasie wyjmujemy jagody i gotujemy pozostały syrop przez około 20 minut. Następnie jagody zanurzamy w syropie i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie schłodzić dżem, wlać do wysterylizowanych słoików i przekręcić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy