skład / składniki
metoda gotowania
przestrzegając zasad gotowania dżemu, wybieramy owoce według wielkości i dojrzałości. Oba powinny być takie same. Przeprowadzamy wstępną obróbkę Ranet: myjemy zimną wodą, odcinamy łodygi na pół. Następnym krokiem jest nakłucie każdego jabłka spiczastym kijem wykonanym z drewna. Myślę, że zwykła zapałka lub wykałaczka nadaje się do zabiegu. Wkładamy Ranetki do emaliowanej patelni, napełniamy gorącą wodą i gotujemy przez 5 minut. Owoce łapiemy i napełniamy zimną wodą w osobnej misce i zostawiamy. Po 7-8 godzinach przygotuj syrop z cukru i wody, w której leżały Ranetki. Gdy syrop się zagotuje, wlej do niego owoce i wyłącz piec, do następnego etapu masz 10 godzin, pozwól obrabianemu przedmiotowi stać. Odciągamy syrop do miski do gotowania, czekamy, aż się zagotuje, usuwamy z niego folię, wkładamy Ranetki i ostatecznie gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Pakować na gorąco.
długa droga do ostatecznego wyniku została pokonana, a kiedy spróbujesz dżemu, nie pożałujesz żadnego kroku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g