prosty domowy dżem cytrynowy

Jasny, zdrowy dżem uratuje cię przed przeziębieniem i rozweseli!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 76 g
303 kcal
IG: 1 / 0 / 99

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na plasterkach cytryny.Napełnij wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj, aż skóra będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj syrop

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do gotowości.Wlej cytryny.Nalegać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy dżem ostygnie.wyślemy go do banków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

ktoś powiedziałby mi, że z cytryn - tych kwaśnych cytrusów! - możesz ugotować dżem, nie uwierzyłabym w życie. W końcu samo wspomnienie o nich już powoduje aktywne ślinienie. Jakie to jedzenie, jeśli powoduje takie skojarzenia. Ale kiedy gotowałem dżem cytrynowy według przepisu kulinarnego mojej teściowej, zacząłem polecać ten przepis wszystkim moim znajomym i przyjaciołom. Oni, podobnie jak członkowie mojej rodziny, podziękowali mi później.

aby przygotować to wspaniałe danie, zaopatrzmy się w cytryny (możesz także pomarańcze). Zwykle kroję w cienkie plasterki i napełniam zimną wodą. Następnie oczywiście gotuję tę masę do miękkości skóry. Następnie wyciągam te kawałki z wywaru i powoli schładzam. Po ostygnięciu przenoszę do słoików.

w międzyczasie gotuję Syrop z dwóch szklanek wywaru i cukru. Gdy syrop będzie gotowy, schłodź go, a następnie polej nim te plasterki cytryn. Niech stanie noc.

a rano musisz odcedzić syrop, doprowadzić go do wrzenia i dodając ¼ części cukru, wymieszać. Jak tylko syrop ostygnie, zalej go plasterkami i ponownie włóż na noc.

wszystkie te operacje powtarzamy następnego dnia. Gdy dżem ostygnie, zwiń go w słoiki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy