skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ktoś powiedziałby mi, że z cytryn - tych kwaśnych cytrusów! - możesz ugotować dżem, nie uwierzyłabym w życie. W końcu samo wspomnienie o nich już powoduje aktywne ślinienie. Jakie to jedzenie, jeśli powoduje takie skojarzenia. Ale kiedy gotowałem dżem cytrynowy według przepisu kulinarnego mojej teściowej, zacząłem polecać ten przepis wszystkim moim znajomym i przyjaciołom. Oni, podobnie jak członkowie mojej rodziny, podziękowali mi później.
aby przygotować to wspaniałe danie, zaopatrzmy się w cytryny (możesz także pomarańcze). Zwykle kroję w cienkie plasterki i napełniam zimną wodą. Następnie oczywiście gotuję tę masę do miękkości skóry. Następnie wyciągam te kawałki z wywaru i powoli schładzam. Po ostygnięciu przenoszę do słoików.
w międzyczasie gotuję Syrop z dwóch szklanek wywaru i cukru. Gdy syrop będzie gotowy, schłodź go, a następnie polej nim te plasterki cytryn. Niech stanie noc.
a rano musisz odcedzić syrop, doprowadzić go do wrzenia i dodając ¼ części cukru, wymieszać. Jak tylko syrop ostygnie, zalej go plasterkami i ponownie włóż na noc.
wszystkie te operacje powtarzamy następnego dnia. Gdy dżem ostygnie, zwiń go w słoiki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g