dżem żurawinowy z orzechami

niezwykły smak sprawi, że będziesz jadł ten dżem raz po raz!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 94 % 51 g
224 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h
Las daje człowiekowi prezenty przez cały rok: grzyby, jagody, zioła lecznicze, pyszny wiosenny sok, pachnące kwiaty. Na bagnach i na nizinach można znaleźć wspaniałą jagodę-żurawinę. Od dawna znana jest ze swoich korzystnych właściwości. Istnieje wiele przepisów na wspaniałe napoje owocowe, kompoty, galaretki i dżemy.
niedawno krewni z północy przekazali mi paczkę z jasną dużą jagodą. W paczce znajduje się notatka z przepisem na dżem żurawinowy. Jeśli Ty też masz szczęście kupić tę zdrową jagodę i chcesz zrobić z niej dżem, chętnie podzielę się przepisem kulinarnym.
przygotuj wszystkie części dżemu, aby połączyć je w produkt końcowy. Najpierw umyj jagody pod bieżącą wodą, odrzuć wszystkie pomarszczone, zgniłe, aby nie zepsuły produktu. Zapach pleśni nie jest nam potrzebny. Zagotuj syrop cukrowy z wody i cukru. Zanurz żurawinę we wrzącej wodzie na 3-4 minuty, nazywa się to blanszowaniem. Gotuj do miękkości. Dżem jest gotowy, gdy jego kropla nie rozleje się na spodku. Orzechy należy gotować w wodzie przez pół godziny i posiekać. Posiekane orzechy zasypiaj w dżemie przez 10 minut, aż będą gotowe.
włóż do słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
orzechy nadadzą dżemowi ciekawy smak i aromat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy