dżem gruszkowy na zimę

bardzo słodki, aromatyczny i pyszny! Zimą rozweseli! Mój dziadek z linii taty ma Domek letniskowy, na którym niestrudzenie pracuje. Oczywiście, bliżej jesieni, wszystkie jego prace pojawiają się na raz, a wszystkie wnuki zbierają owoce jego wysiłków. Mój mąż i ja przyjechaliśmy do niego pod koniec sierpnia i usunęliśmy naprawdę ogromne plony drzew owocowych i krzewów. Szczególnie dużo było gruszek. Jak wiecie, psują się dość szybko, więc konieczne było ich pilne przetworzenie. Postanowiłem wziąć na siebie całą odpowiedzialność i przygotowałem bardzo smaczne jedzenie, a mianowicie dżem gruszkowy na zimę, zgodnie z od dawna znanym mi przepisem kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 39 g
154 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 D
na początek opłucz zielone, twarde gruszki pod bieżącą wodą, usuń z nich rdzeń i pokrój na średnie kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do pojemnika z zakwaszoną wodą i gotujemy przez 10-15 minut, mieszając. Następnie schładzamy naszą masę gruszkową w zimnej wodzie. Następnie napełnij nasze gruszki gorącym syropem. Do syropu musisz wymieszać cukier i wodę, w której gotowano gruszki. Umieść gruszki z syropem na 6 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie ponownie gotujemy przez 3-4 minuty, po czym ponownie usuwamy w chłodne miejsce, ale przez 12 godzin. Powtórz ten schemat jeszcze 2-4 razy, gdy gruszki staną się przezroczyste. Następnie przenosimy owoce do wysterylizowanych słoików i zamykamy pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy