dżem gruszkowy na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
na początek opłucz zielone, twarde gruszki pod bieżącą wodą, usuń z nich rdzeń i pokrój na średnie kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do pojemnika z zakwaszoną wodą i gotujemy przez 10-15 minut, mieszając. Następnie schładzamy naszą masę gruszkową w zimnej wodzie. Następnie napełnij nasze gruszki gorącym syropem. Do syropu musisz wymieszać cukier i wodę, w której gotowano gruszki. Umieść gruszki z syropem na 6 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie ponownie gotujemy przez 3-4 minuty, po czym ponownie usuwamy w chłodne miejsce, ale przez 12 godzin. Powtórz ten schemat jeszcze 2-4 razy, gdy gruszki staną się przezroczyste. Następnie przenosimy owoce do wysterylizowanych słoików i zamykamy pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g