dżem z zielonych orzechów włoskich ze skórką
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
orzechy obieramy zieloną skórkę i moczymy przez 3 dni w zimnej wodzie (trzeba zmieniać wodę 3-4 razy dziennie).
po tym czasie spuszczamy wodę i napełniamy orzechy przez 3 dni & nbsp; wodą wapienną(0,3 kg wapna na 3 litry wody).
odcedź wodę wapienną, zalej orzechy czystą wodą i pozostaw na jeden dzień.
następnie spłucz orzechy zimną wodą. Każdą nakrętkę przebijamy widelcem w kilku miejscach.
zanurz orzechy we wrzącej wodzie z dodatkiem ałunu, gotuj przez 15 minut i wyjmij. Następnie schłodzić i ponownie włożyć do wrzącej wody na 10 minut.
teraz przygotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj 2 szklanki wody z cukrem, zagotuj masę i zanurz w syropie & nbsp;orzechy. Gotuj 3 razy przez 15 minut z chłodzeniem między gotowaniami. Przy trzecim gotowaniu dodaj goździki (lub wanilię), dodaj sok z cytryny.
nalega się na dżem z zielonych orzechów włoskich przez 2-3 tygodnie, aby jego smak stał się jaśniejszy, a sam dżem stał się gęsty i lepki. W razie potrzeby można go zwinąć w słoiki.
po tym czasie spuszczamy wodę i napełniamy orzechy przez 3 dni & nbsp; wodą wapienną(0,3 kg wapna na 3 litry wody).
odcedź wodę wapienną, zalej orzechy czystą wodą i pozostaw na jeden dzień.
następnie spłucz orzechy zimną wodą. Każdą nakrętkę przebijamy widelcem w kilku miejscach.
zanurz orzechy we wrzącej wodzie z dodatkiem ałunu, gotuj przez 15 minut i wyjmij. Następnie schłodzić i ponownie włożyć do wrzącej wody na 10 minut.
teraz przygotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj 2 szklanki wody z cukrem, zagotuj masę i zanurz w syropie & nbsp;orzechy. Gotuj 3 razy przez 15 minut z chłodzeniem między gotowaniami. Przy trzecim gotowaniu dodaj goździki (lub wanilię), dodaj sok z cytryny.
nalega się na dżem z zielonych orzechów włoskich przez 2-3 tygodnie, aby jego smak stał się jaśniejszy, a sam dżem stał się gęsty i lepki. W razie potrzeby można go zwinąć w słoiki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g