dżem z zielonych orzechów włoskich ze skórką

pyszny dżem z całym zestawem zdrowych właściwości i witamin! W przeciwieństwie do bezczynnych spekulacji dżem z orzechów włoskich nie jest płynem z unoszącymi się w nim cząsteczkami orzechów, ale całkiem kompletnym jedzeniem, wyglądającym zupełnie inaczej niż wielu sobie wyobraża. Aby obalić te mity, opowiem o przepisie kulinarnym na dżem z zielonych orzechów włoskich. W przypadku dżemu zielone orzechy są pobierane, gdy nadal są galaretką w środku. Oraz: Wapno - 300 g Ałun - 1 łyżka. l.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 13 % 13 g
węglowodany 84 % 81 g
448 kcal
IG: 1 / 0 / 99

metoda gotowania

czas gotowania: 8 D
orzechy obieramy zieloną skórkę i moczymy przez 3 dni w zimnej wodzie (trzeba zmieniać wodę 3-4 razy dziennie).
po tym czasie spuszczamy wodę i napełniamy orzechy przez 3 dni & nbsp; wodą wapienną(0,3 kg wapna na 3 litry wody).
odcedź wodę wapienną, zalej orzechy czystą wodą i pozostaw na jeden dzień.
następnie spłucz orzechy zimną wodą. Każdą nakrętkę przebijamy widelcem w kilku miejscach.
zanurz orzechy we wrzącej wodzie z dodatkiem ałunu, gotuj przez 15 minut i wyjmij. Następnie schłodzić i ponownie włożyć do wrzącej wody na 10 minut.
teraz przygotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj 2 szklanki wody z cukrem, zagotuj masę i zanurz w syropie & nbsp;orzechy. Gotuj 3 razy przez 15 minut z chłodzeniem między gotowaniami. Przy trzecim gotowaniu dodaj goździki (lub wanilię), dodaj sok z cytryny.
nalega się na dżem z zielonych orzechów włoskich przez 2-3 tygodnie, aby jego smak stał się jaśniejszy, a sam dżem stał się gęsty i lepki. W razie potrzeby można go zwinąć w słoiki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy