skład / składniki
metoda gotowania
gdybym kiedyś spotkał się na tablicy ogłoszeń z tekstem "wymagany jest dobry przepis na dżem borówkowy", z pewnością odpowiedziałbym. Wszyscy wiedzą, że dzikie jagody przewyższają ich odpowiedniki ogrodowe pod względem aromatu i stopnia przydatności. A jeśli zapas witamin z borówki brusznicy zostanie umieszczony w słoiku, możesz przedłużyć lato.
proponuję przepis na dżem z borówki brusznicy, który nie pozostawi nikogo obojętnym. To jedzenie koneserów domowych półfabrykatów.
aby zrobić dżem, weź surowce najwyższej jakości, upewnij się, że zepsute jagody nie dostaną się do słoików, dlatego ostrożnie je posortuj i spłucz. Borówka brusznica ma jedną wadę-jest gorzka. Możesz tego uniknąć, promując jagody. 2-3 minuty we wrzącej wodzie uwolnią dżem od goryczy. Wyjmij borówki z wrzącej wody i wlej do naczynia do gotowania. Pozostaje tylko dodać cukier i gotować do miękkości. 5 minut przed końcem dodaj przyprawy.
istnieje kilka sposobów pakowania dżemu, odpowiednie jest dla nas pakowanie na gorąco, gdy gorący dżem wlewa się do czystego i suchego pojemnika. Zwiń słoiki i odwróć je.
możesz bezpiecznie napisać reklamę: "ODDAM W dobre ręce przepis na pyszny dżem".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g