dżem z pomarańczy z galaretką

bardzo aromatyczny kęs o niesamowitym smaku!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
159 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ciekawy kulinarny przepis na dżem zapożyczony z kuchni włoskiej. Gotuje się bardzo szybko, można go przygotować na zimę, a jego zapach jest po prostu oszałamiający.
dokładnie umyj pomarańcze. Następnie napełnij je wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej dziesięć minut. Po spuszczeniu wody ponownie napełnij wodą, zagotuj, gotuj przez dziesięć minut. Procedurę tę należy wykonać trzy razy. Następnie chłodzimy nasze pomarańcze (możesz do tego użyć zimnej wody). Następnie ostrożnie oddzielamy ich skórkę – gotowana powinna bardzo łatwo zejść. Naciskamy całe pomarańcze rękami, aby wycisnąć z nich maksymalną ilość soku. Gdy pozostanie jedno ciasto, włóż je do czystego splotu lnu i ponownie dobrze ściśnij. Powstały sok wlewa się do rondla, dodaje cukier i żelfiks i gotuje do wrzenia na małym ogniu. Pokrój gotowaną skórkę na małe kostki i włóż do naszego dżemu. Razem ze skórką gotuj przez kolejne pięć minut. Próbujemy słodyczy, jeśli w ogóle, możesz dodać więcej cukru. Takie jedzenie jest dobre na śniadanie-dżem z pomarańczy można posmarować chlebem i zjeść popijając herbatą. Okazuje się bardzo aromatyczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy