skład / składniki
metoda gotowania
ludzkość w swojej długiej historii nauczyła się robić jedzenie z prawie wszystkiego, co jest pod ręką. Wiedząc doskonale, że bez słodyczy organizm nie może normalnie funkcjonować, ludzie zaczęli gotować dżem, którego podstawą jest zawsze cukier. Cukier jest również doskonałym konserwantem, a jagody i owoce dojrzewają tylko raz w roku. Dlatego każdy dżem to nie tylko pyszny i zdrowy produkt, ale także wspomnienie lata.
kiedy jemy świeżego arbuza, zwykle jemy tylko jego czerwoną część. I rzeczywiście, nie skubać Skórki. Ale kiedy gotujemy z niego dżem, usuwamy tylko cienką warstwę górnej skórki i zostawiamy białą część. Następnie pokrój arbuza na kawałki, zanurz w zimnej wodzie i gotuj, aż zaczną mięknąć.
usuń skórki z cytryn. Drobno posiekaj i przetrzyj niewielką ilością cukru. Same cytryny kroimy w plasterki, oczyszczamy z nasion i gotujemy w jednej szklance wody. Cukier dzielimy na dwie części. Z jednej części przygotowujemy syrop na bazie wody, w której gotowano cytryny. W rozgrzanym syropie wkładamy kawałki arbuza, skórkę z cytryny, plasterki cytryny i wszystko posypujemy pozostałym cukrem. Gotuj dżem do miękkości w jednym PRIM na małym ogniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g