dżem z arbuza na zimę

nie próbowałeś półfabrykatów z arbuza? I na próżno! To jest pyszne!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ludzkość w swojej długiej historii nauczyła się robić jedzenie z prawie wszystkiego, co jest pod ręką. Wiedząc doskonale, że bez słodyczy organizm nie może normalnie funkcjonować, ludzie zaczęli gotować dżem, którego podstawą jest zawsze cukier. Cukier jest również doskonałym konserwantem, a jagody i owoce dojrzewają tylko raz w roku. Dlatego każdy dżem to nie tylko pyszny i zdrowy produkt, ale także wspomnienie lata.
kiedy jemy świeżego arbuza, zwykle jemy tylko jego czerwoną część. I rzeczywiście, nie skubać Skórki. Ale kiedy gotujemy z niego dżem, usuwamy tylko cienką warstwę górnej skórki i zostawiamy białą część. Następnie pokrój arbuza na kawałki, zanurz w zimnej wodzie i gotuj, aż zaczną mięknąć.
usuń skórki z cytryn. Drobno posiekaj i przetrzyj niewielką ilością cukru. Same cytryny kroimy w plasterki, oczyszczamy z nasion i gotujemy w jednej szklance wody. Cukier dzielimy na dwie części. Z jednej części przygotowujemy syrop na bazie wody, w której gotowano cytryny. W rozgrzanym syropie wkładamy kawałki arbuza, skórkę z cytryny, plasterki cytryny i wszystko posypujemy pozostałym cukrem. Gotuj dżem do miękkości w jednym PRIM na małym ogniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy