Sałatka z rukolą i pomidorami oraz jajkami przepiórczymi

jasna i bardzo zdrowa sałatka na wakacje i każdego dnia. Ten przepis kulinarny jest ulubioną sałatką mojego syna, więc gotuję go z przyjemnością.
SavitryAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

aby to zrobić, najpierw musisz ugotować jajka, obrać je i pokroić w drobną kostkę. Jajka przepiórcze dzielimy na pół, jeśli masz zwykłe jaja kurze w domu, dzielimy je na około 8 części. Myjemy pomidory koktajlowe, a także dzielimy je na pół, jeśli masz średnie pomidory, kroimy je w małe kostki. Twardy parmezan wcierać na drobnej tarce. W filiżance dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, ocet i sól do smaku. Umyj sałatkę i rozerwij ją rękami. Następnie wymieszaj sałatkę z rukolą. Następnie dodaj pomidory i wprowadź dressing. Przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzu, połóż na niej jajka i posyp tartym serem. Ta sałatka może być podawana z każdym posiłkiem, czy to gulaszem, smażoną rybą, pieczonym ptakiem, czy nawet zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Sałatka z rukolą i pomidorami jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy